Топ-10 екологічних порошків

8 Липня 2014 09:34

ehow.com.ua

ehow.com.ua


Однією з серйозних екологічних проблем України є вміст фосфатів у мийних засобах. Добра новина — 15 марок мийних засобів, які протестовані в Україні, відповідають національному стандарту за кількістю фосфатів, і при цьому 10 із них уже відповідають більш жорстким європейським стандартам, пише Kyivpost.
Фосфати є речовинами, потенційно небезпечними для здоров’я людини. Вони можуть викликати алергію, руйнувати клітини, порушувати обмін речовин. Крім того, 1 грам фосфатів, потрапляючи через стічні води в річку Дніпро, призводить до утворення 5—10 кг синьо-зелених водоростей, які в жаркий час, розкладаючись, виділяють у великих кількостях метан, аміак, сірководень і знищують усе живе у воді.
Данське міністерство закордонних справ проспонсорувало проект «Об’єктивне розслідування», щоб просувати незалежну журналістику в Україні, Білорусі та Молдові. В рамках проекту був перевірений рівень фосфатів у 15 популярних мийних засобах, що продаються в Україні.

Kyivpost

Kyivpost

Порівняльна таблиця, яка показує вміст фосфатів та ПАР у популярних пральних порошках в Україні. Ілюстрація: Kyivpost, «Укрметртестстандарт»

Видання Kyivpost підготувало таблицю за результатами дослідження, що були опубліковані державним підприємством «Укрметртестстандарт». 10 із 15 протестованих марок відповідали жорстким європейським стандартам, які будуть прийняті в Україні тільки в грудні (вміст фосфатів менше 0,5% від загального обсягу). Такі марки помічені в таблиці зеленим (третій, останній, стовпчик таблиці).

При цьому лише 3 із цих 10 мийних засобів мають менше 5% поверхнево-активних речовин (ПАР) у своєму складі (другий стовпчик таблиці) — вони помічені світло-зеленим.

Такі речовини також вважають потенційно небезпечними для здоров’я людини поряд із фосфатами. Це одні з основних діючих речовин всіх без винятку пральних порошків. ПАР порушують функції і цілісність клітин і накопичуються в органах тіла. При цьому фосфати, що містяться в мийних засобах, підсилюють токсичні властивості аніонних ПАР.

Бренди, які не відповідають європейським стандартам, а відповідають лише українським, менш суворим, нормам, позначені червоним кольором.

Погані новини, однак, полягають у тому, що хоча мийні засоби вже майже не містять фосфатів, але ці речовини все ще накопичуються в стічних водах у великих кількостях і в підсумку опиняються в річці Дніпро. Це спонукає українську владу розробляти нові стандарти, щоб швидше виправити це небезпечне становище.

Нагадаємо, півтора роки тому «Велика Епоха» провела невелике дослідження складу пральних порошків у супермаркеті — більшість марок містили фосфати і ПАВи.

Наведена вище таблиця допоможе вибрати більш менш безпечний пральний порошок. Бажаємо вам гарного здоров’я та екологічно чистого прання!