Найбільш доглянуті і привабливі двори Києва

21 Липня 2014 11:20

Городяни роблять поросят з пляшок, будують мости через міні-озера і розмальовують під’їзди в національному стилі.

Все більше жителів столиці самі беруться за облаштування і прибирання території навколо будинків, де вони живуть. Самі і за допомогою волонтерів кияни вивозять сміття з дворів, ремонтують лавочки, фарбують пандуси, а також створюють фігурки тварин, картини і навіть будують міні-озера і мости.

Кореспонденти Сегодня.ua розшукали сімку найгарніших і незвичайних дворів Києва, що з сірих і “зубожілих” стали яскравими і доглянутими.

“Смугастий” дворик біля “Дружби народів”.
Двір будинку біля станції метро “Дружби народів” привела в порядок волонтерська організація “Дивовижні”. Активісти відмили від графіті дві вхідні двері в під’їзд, розфарбували пандуси, сходинки, двері, віконні рами і паркан клумби яскравими фарбами.
unnamed_1_07unnamed_2_03
За словами засновниці організації Марії Насєдкін, активісти планують зайнятися багатьма дворами столиці – і двір біля “Дружби народів” став першим у списку волонтерів.
“У нас план – приходити в один двір протягом двох-трьох вихідних. Ми намагаємося максимально залучити мешканців до заходу і не тільки щось фарбуємо і ремонтуємо, але і консультуємо їх з юридичних питань, паралельно з роботою даємо інструкції. Скажімо, куди звертатися, якщо у вас у дворі не вивозять сміття, або п’ять пунктів, як відремонтувати лавочку “, – розповідає Марія.
Жителі дворика позитивно сприйняли зміни і навіть самі допомагали активістам. “Наприклад, п’ять мешканців особисто брали участь у заході. Один чоловік приніс драбину, деякі люди дали нам гроші на матеріали – 290 гривень. Люди підходили і говорили, що їм подобається, бабусі дякували”, – говорить Марія.
Патріотичний під’їзд на Троєщині.
Під’їзд на вулиці Радунській, 11 у травні розмалювала художниця, яка живе в цьому будинку. Пандуси з сірих стали синьо-жовтими, а на дверях і стінах під’їзду з’явився типовий український пейзаж – церква, поле соняшників, будиночок і блакитне небо. Крім того, тепер батьки піднімають коляски по імпровізованому “Рушник”.
“Звичайно, нам подобається! Так красиво, так приємно заходити тепер в під’їзд, аж душа радіє”, – каже місцева мешканка Валентина Георгіївна.
unnamed_2_04
Біля місця, де сидить консьєрж, тепер висить прапор України. “Наш під’їзд тепер – місцева визначна пам’ятка. Ось дивіться, біля інших під’їздів навіть на лавочках майже ніхто не сидить, а біля нашого приємно тепер посидіти, відпочити”, – зазначає Валентина Георгіївна.

вна.

unnamed_14

Під’їзд на Радунській дійсно виділяється. На його стінах не просто розпис – це ціле полотно, що ілюструє простори України.

Клумба з поросятами на Русанівці.

Невелику, але цікаву клумбу розбили на Русанівському бульварі, 4 співробітниці Русанівського відділення центру соціальної допомоги, який допомагає пенсіонерам в побутових і психологічних питаннях. На кожну співробітницю центру припадає в середньому 14 пенсіонерів – і, тим не менш, жінки встигли облагородити свій дворик.

Прямо під їх офісом тепер ростуть квіти – як живі, так і ромашки з пляшок, “пасуться” поросята, також створені з пляшок, і навіть є невеликий “штурвал”.

unnamed_1_09

“У нас ця клумба вже давно, але цього року ми її облагородили і самі зробили з пляшок поросят і ромашки. Це все відбувалося в межах конкурсу в нашому центрі до Великодня, – розповідає співробітниця центру Тетяна. – На Великдень у нас тут були ще писанки з пляшок і навіть невелике “озеро”.

Навколо привабливою клумби підприємливі жінки також спорудили огорожу в українському стилі з лози, що прикрасили квітами. “Все своїми руками”, – сміються cпівробітниці.

unnamed_15

Дворик з лелеками і мостом через озеро на Лівому березі.

Захований дворик в 10 хвилинах ходьби від Харківського шосе, мабуть, один з найбільш цікавих у столиці. На вулиці Хорольській 8/4, біля першого під’їзду розкинулася ціла невелика “країна”.

Тут – лелеки, будиночки, жаби, качки, коні, є навіть іграшковий міст через озеро з крокодилом, за яким “їздять” автобуси і машини, і автомобільна розв’язка. Доріжки посипані галькою, а з боків акуратно обгороджені скляними пляшками.

unnamed_2_06

“Все це зробила бабуся, яка живе в цьому під’їзді. Їй за це ЖЕК навіть телевізор подарував, – розповідає місцева мешканка Наталія. – Дворик нібито спеціально для дітей зроблений, ми сюди часто зі своїми приходимо – їм дуже подобається. Особливо міст з машинками – діти просто в захваті. Приємно, що у нас є своя пам’ятка “.

unnamed_3_02

Клумба огороджена залізною сіткою висотою в людський зріст, збоку є прохід. У цьому дворику немає нічого незакінченого – навіть парапет, що оточує клумбу, красиво викладений камінням.

 

unnamed_5

Вуличне піаніно і різнокольорові петунії на Нивках.

Дворик на вулиці Салютній 4а, на Нивках, активісти облагородили буквально тиждень тому. Тут розбили газон, поставили незвичайне вуличне фортепіано та лавочки – останні також стилізовані під музичний інструмент.

unnamed_1_11

Фортепіано огородили чорно-білим парканчиком, а зверху на ньому висадили різнокольорові петунії. Невеликі клумби, що раніше стояли без діла, також засадили квітами. Ідея облагородити дворики належить студентам КПІ. Ще в червні вони розфарбували лавочки на вулиці Політехнічній.

«Не дуже розумію, навіщо тут поставили піаніно, але все одно – дуже красиво. Тепер приємно сидіти на лавочках ввечері, раніше було якось безлюдно й неприємно, навіть газону не було, – каже мешканець будинку Сергій Васильович. – Мені здається, варто ще пофарбувати двері в під’їзди – вони іржаві і некрасиві. Їх можна було б теж зробити чорно-білими».

unnamed_16

Всього на Салютній поставили два фортепіано та розфарбували чотири лавочки. А газон з’явився на алеї вздовж всього будинку.

Панда і ляльки на проспекті Возз’єднання.

Невеликий палісадник під вікнами звичайної київської п’ятиповерхівки на проспект Возз’єднання, 24, у першу чергу, здатний привернути увагу малюків. На декоративному паркані “оселилися” ляльки і вкрите квітами старе взуття, а поряд з ними – зроблена з спинки стільця панда. У заростях зелені – мухомори. На щастя батьків – несправжні. А днями тут з’явилося нове прикраса – стрічки кольорів українського прапора.

20140715_114604

“Раніше на цьому місці була стоянка машин, що мені набридла. І я вирішила облагородити це місце, – розповіла Сегодня.ua авторка лялькового палісадника Ліна Кулик. – Останнім часом долучилися і сусіди: приносять сковорідки, каструлі “.

Єдина проблема, скаржиться авторка – вандали. Доводиться постійно стежити, щоб нічого не зіпсували.

20140715_115356

Під’їзд з картинами і мініатюрна село.

Мабуть, один з найбільш вражаючих прикладів того, як своїми силами можна змінити навколишню дійсність, демонструє сім’я Курило в будинку на Серафимовича, 19а. Під керівництвом своєї дружини і мами Ірини вони зайнялися цим ландшафтним дизайном – по обидва боки під’їзду розбиті квітучі клумби.

20140715_124221

Серед квітів можна побачити зменшену копію села з дерев’яними хатками, млином і криницею. Поруч – викладений камінням ставок з “качками” і “лебедем”. Енергії господині сімейства вистачило і на під’їзд. Його стіни обклеєні шпалерами з квітами, прикрашені картинами, а на вхідних дверях – “розпустилися” червоні маки.

20140715_124149

“Батьки все роблять самі і за свій рахунок. При цьому ні мама, ні тато ніяк не пов’язані з дизайном. Іноді допомагають небайдужі місцеві жителі. Правда, іноді хтось викопує квіти”, – розповіла нам наймолодший член творчої родини Марина.

 

20140715_123748

“Бонус” від читача: Глиняні горщики і ідеальна чистота

Акуратний і милий дворик за адресою Поліська, 14 порекомендував нам наш читач Вадим Бабич. Красу в рідному дворі створив місцевий житель Костянтин. Око радують композиції з каменів і рослин, а дерев’яний “тин” вінчає глиняний горщик – зовсім, як в українському селі.

20140712_1107431

Впадає в око також ідеально рівний і гладкий асфальт і чистота навколо.

За словами психолога Ірини Мельник, навіть така, здавалося б, незначна річ, як ставлення дорослих до простору навколо себе, прямо впливає на особистість дитини.

“Коли дитина бачить негатив, то це не кращим чином позначається на розвитку. Якщо дитина бачить, що дорослі викидають сміття, доглядають за навколишнім середовищем – це проектується і на його звички і поведінці. Дуже важливо естетичне сприйняття світу. Якщо діти виховуються в чистих, красивих дворах, вони долучаються до культури і це закріплюється в їх свідомості”.