Цвіте липа – ловиться сом

2 Липня 2014 08:11

mist Patona

2 липня у дохристиянські часи наші предки розпочинали свята з вшанування Сварога, покровителя ковальства. При цьому обов’язковими були обряди поклоніння воді, адже у цей час ще й продовжувалися купальські свята.

До речі, обряд кидання монеток у воду задля здійснення бажання прийшов до нас з тих часів, коли люди вірили, що у водоймах живуть боги. А тому у воду кидали жертви, у першу чергу, для того, щоб задобрити божества.

У Києві таким місцем поклоніння водяним божествам був фонтан Самсон, що знаходиться на Подолі. Здебільшого сюди кидали монетки для того, щоб назавжди залишитися у столиці.

Прикмети цього дня говорять: “Цвіте липа – ловиться сом”.

За церковним календарем 2 липня вшановують Апостола Іуду, брата Господнього, святителя Іова, преподобного Варлама Вазького, мученика Зосима, преподобного Паїсія Великого, преподобного Іоанна пустельника.

Іменинниками 2 липня є Варлам, Зосим, Паїсій, Марія.

Події у Києві 2 липня:

1918 –  Павло Скоропадський затвердив закон про громадянство Української Держави. Її громадянам заборонялося одночасно бути підданими іншої держави. На батьківщині вони отримували усю повноту політичних прав, в т.ч. активне та пасивне право участі у виборах до різних публічно-правових установ. Натомість на них покладався обов’язок всіма силами дбати про добробут України.

1918 – у соборі Святої Софії відбулася архієрейська з нагоди відкриття Всеукраїнського православного церковного собору.

1921 – введено в експлуатацію скляний завод “Червона гута” – найбільший у республіці з виготовлення віконного скла та аптечного посуду.

1956 – голова правління Спілки письменників України Микола Бажан підняв питання про реабілітацію репресованих письменників В.Бобинського, Г.Епіка, І.Кириленка, О.Слюсаренка, Д.Гофштейна, І.Кулика, М.Куліша, О.Влизька, Д.Загула, С.Пилипенка, В.Чегвянського, Б.Антоненка-Давидовича.

1976 – відкрито пам’ятник жертвам фашистських розстрілів у Бабиному Яру.

Джерело: Рідний Київ