У Будинку з химерами знову проводять екскурсії

3 Липня 2014 11:18
podorozg.ostriv.in.ua

podorozg.ostriv.in.ua

У Києві відновили екскурсії в легендарний Будинок з химерами (дітище і прибутковий будинок київського архітектора Владислава Городецького, побудований в 1902 році. – Авт.), пише “Сегодня”.

Це будівля ось уже 9 років, з часів Кучми, служить резиденцією президента України, тому зараз на першому та другому поверхах Будинку будуть розташовані службові кабінети працівників державного протоколу та Церемоніалу адміністрації.

Потрапити в український «Білий дім» без запису неможливо, а через протистояння, що відбувалися в центрі столиці з листопада минулого року, майже шість місяців резиденція була закрита для відвідувачів. І тільки в травні Будинок знову гостинно відчинив двері для туристів.

ЧЕРГИ І ЗАБОРОНИ. Загадковий будинок з химерами на вул. Банковій, 10, завжди користувався особливою популярністю у туристів. Тому, щоб записатися на екскурсії, які проводять співробітники Музею історії Києва, довелося витратити два місяці! Проводять їх лише по суботах, послуга коштує 75 грн. з людини, а екскурсійна група складається не більше ніж з 10 відвідувачів (в день буває до 4 екскурсій). Для купівлі квитків всі бажаючі побачити резиденцію повинні надати паспортні дані, а на екскурсію взяти з собою документ. І тут же ошелешують: фотографувати всередині заборонено будівлі.

«Такі правила. Не ми їх придумали. Влада змінюється, а правила – немає», – пояснюють в Музеї історії Києва. Ставляться до виконання правил суворо: коли ми прийшли на екскурсію, охоронець на вході попросити викласти з сумок фотоапарати і мобільні телефони, замість них видав номерок, а все «добро» склав в тумбочку. Після чого екскурсовод почав свою розповідь.

ПЕРЕБУДОВА. Екскурсія дуже цікава: про життя Городецького і легендах, пов’язаних з Будинком. Є на що подивитися – адже всередині Будинку шикарна сходи з пташиних лап і дивовижні тварини у вигляді ліпнини. А ось апартаменти архітектора видозмінилися. Тепер в особистому кабінеті Городецького – гардеробна для гостей президента: там стоять кілька рядів вішалок. Дуже гарний зал для переговорів, оформлений ліпниною у вигляді знаменитого Київського торта, який випускає в тому числі і столична фабрика, яка поки що належить президенту Петру Порошенку (після вступу на президентську посаду, за законом, він зобов’язаний продати фабрику. – Авт.).

Видозмінилася і їдальня Городецького. «Раніше тут стояв великий красивий стіл, а тепер він зник – мабуть, забрали на реконструкцію», – розповів екскурсовод Павло. Після капремонту три поверхи – третій, четвертий і п’ятий – переобладнали, а внутрішні стіни-перегородки знесли. Тепер у спальні Городецького і дитячій кімнаті – великий зал для брифінгів президента.br>«Перепланування будівлі пов’язана з тим, що Маріїнський палац вже багато років закритий на ремонт, а проводити зустрічі нашому президенту потрібно. Ось і переробили будинок Городецького до невпізнання», – кажуть києвознавці.

Джерело: eveningkiev.com