В Києві побили громадського активіста за відстоювання соснового парку

5 Липня 2014 23:17
Оксана Худояр

Оксана Худояр

Мешканця Дніпровського району Віктора Смалія побили через те, що він протестував проти вирубки соснового парку навпроти “Дитячого світу”.
Вчора о 19.00 кияни, які мешкають поблизу “Дитячого світу”, зібрались на віче, щоб відстояти сосновий парк, який вже почали вирубувати невідомі. До них підійшли близько двадцяти чоловіків з посвідченнями організації “Добровільна народна дружина Дніпровського району”. Це громадська організація охорони правопорядку кордонів у місті Києві.
“Я знаю цих хлопців. Вони увійшли в ДНД від охорони “УДАРу”. Їхнє керівництво “кришує” нові кіоски навпроти “Дитячого світу”. Ми їх тут прозвали новими “тітушками”. Їм не сподобалось, як ми виразились, і вони напали на Віктора й побили”, – розповідає Валерій Гуманенко.
У Віктора Смалія порвана на спині сорочка, підбите око. Люди викликали міліцію. Збираються на зустріч із Кличком наступного тижня.
“Я запитаю в Кличка: як представники його політичної сили очолюючи район, оточують себе “тітушками”, які мають посвідчення ДНД, розправляються з активістами, які захищають свою територію”, – говорить Гуманенко.
Близько 3 ранку 3 липня, місцеві мешканці помітили, що за ніч було спиляно велику кількість сосен. Викликали міліцію. Зі свідчення очевидців, наряд їхав 2 години.
Зі слів Анатолія Велімовського, який балотувався до міськради по мажоритарному округу № 24 Дніпровського району столиці, скандальна вирубка дерев пов’язана з діяльністю фірми “Галеон”.
“Київрада дала дозвіл на оренду землі по вулиці Андрія Малишка, самого Дарницького бульвару, під забудову. Хотіли вони там будувати якийсь торговий центр. Проте в місті діє мораторій на вирубку зелених. Тому вони почали потроху ці сосни труїти. Тоді екологічна інспекція їх оштрафувала на досить серйозну суму. Однак, згідно з нашим законодавством, простіше заплатити цей штраф, ніж намагатися щось вирішувати. Їх зобов’язали вирубати сухі сосни, які вони потруїли. А сьогодні в 4:45 ранку ці хлопці під’їхали і вирубали 22 сосни і ще 3 дерева”, – зазначив Велімовський.
Нагадаємо, ще у 2010 році забудовник вирубав частину парку навпроти “Дитячого світу”, в результаті чого було знищено близько 150 дерев різних порід, серед яких і 100-літні сосни.

Джерело: gazeta.ua