В Києві пройшов перший в Україні курс стратегічного судового захисту

10 Липня 2014 15:25
news.bbc.co.uk

news.bbc.co.uk

Стратегічний судовий захист – один з найефективніших інструментів, за допомогою якого адвокати та правозахисні організації в усьому світі домагаються реальних змін.
Вести стратегічну справу нелегко, адже вона може тягнутися роками. Та результат того вартий, адже перемога стає початком змін в судовій чи законодавчій практиці цілої країни.
Одним з найвідоміших прикладів стратегічних справ є справа про сегрегацію темношкірих в США в громадському транспорті. Активісти в суді домоглися визнання незаконним позиції Алабами щодо обов’язкового розділу місць в автобусі «ряди тільки для білих» та «тільки для темношкірих». Це стало фундаментом для боротьби проти дискримінації темношкірого населення країни.
Україна також має ряд стратегічних судових справ, які варті уваги. Частина з них представлена у збірці «Судові справи, що змінюють Україну».
Для того, аби таких справ стало більше, і захист прав людини вийшов на вищій рівень, найкращі правозахисники та адвокати, які мають досвід ведення стратегічних судових справ, провели перший в Україні навчальний курс.
Під час заходу були презентовані конкретні рекомендації щодо пошуку стратегічних справ та роботи з ними. Учасники отримали конкретні поради щодо ведення справ у різних напрямках, як то дискримінація, захист від катувань, соціально-економічні права.
Важливим напрямком роботи зі стратегічними справами є їх інформаційна підтримка. Адже іноді саме завдяки висвітленню справи, ситуацію можна зрушити з місця. Під час курсу PR-фахівці навчали адвокатів працювати зі ЗМІ, давати інтерв’ю та коментарі, а також готуватися до виступів перед камерою.
Варто зазначити, що Платформа стратегічного судового захисту (Платформа), яка виступила організатором заходу, планує провести низку спеціалізованих тренінгів зі стратегічної тяжби, та запрошує адвокатів та правозахисників до участі в них.
Інформація про заходи буде розміщена на сайті Платформи та на її фейсбук-сторінці.

Джерело: civicua.org