В Україні існує ризик спалаху епідемії інфекційних хвороб

10 Липня 2014 11:11
gk-press.if.ua

gk-press.if.ua

В Україні існує ризик спалаху епідемії поліомієліту, дифтерії та інших інфекційних хвороб, адже наразі не проведено відповідні тендери на закупівлю вакцин. За інформацією МОЗ, відомство лише кілька тижнів тому оголосило про проведення відповідних торгів, повідомляє УНН.

Як зазначили в одній зі столичних дитячих поліклінік, зараз у наявності немає вакцини для щеплення від поліомієліту та дифтерії, яке проводиться комбінованою вакциною “Пентаксим”.

“У нас проблеми з Пентаксимом, його немає, тому ми зараз і не щеплюємо. А коли буде, то Ви міністра спитайте – вони там за це відповідають”, — зазначили в поліклініці.

Водночас, нещодавно ВООЗ занесла Україну до країн “групи ризику” щодо спалаху поліомієліту.

“Незалежний комітет із моніторингу поліомієліту, який знаходиться у рамках ініціативи по ліквідації вірусу поліомієліту, опублікував свій звіт, в якому Україна значиться у червоному колі. Тобто є країною, яка супроводжується високим ризиком. У цей перелік потрапили такі країни: Ємен, Центральна Африканська Республіка, Уганда, Сирія, Ливан, Йорданія, Південний Судан, Судан, Ірак, Малі і Джибуті. І тепер до цього переліку доєдналася і Україна”, — зазначають у ВООЗ.

Як повідомлялось раніше, нещодавно у Генеральній прокуратурі України повідомили, що керівництво МОЗ дотепер не закупило життєво необхідні ліки та вакцини для дітей незважаючи на те, що держава передбачила понад 515 млн грн.

“Ці гроші держава передбачила, однак для того щоб за них реально можна було б купити ці ліки, МОЗу потрібно провести тендери, визначити переможця з найкращою пропозицією, укласти з ним договір на закупівлю такого товару. Тобто саме через бездіяльність службовців міністерства діти не отримують життєво необхідних для них ліків”, — сказала начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури Ірина Кучеріна.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Олег Мусій обіцяв провести тендери ще до 10 червня.

Джерело: eveningkiev.com