Від дня Кузьми та Дем’яна починається спека

14 Липня 2014 08:12

Cosmas_and_Damian

14 липня у народі вшановують Косму та Даміана Безсрібників, святих чудотворців братів – лікарів. Жили вони недалеко від Риму в другій половині ІІ сторіччя. Були вбиті з заздрощів лікарем – язичником. В описі життя говориться, що Святі Косма та Даміан “отримали від Бога дар зцілення”, і за лікування грошей не брали. За це їх і назвали Безсрібниками.

У нашого народу брати отримали імена Кузьми та Дем’яна і їхній день пам’яті відзначається за церковним календарем два рази на рік: у листопаді та липні. Вважалося, що від їхнього дня вже починається спека.

За церковним календарем 14 липня вшановують безсрібників Косму та Даміана, мученика Потита, преподобного Петра, праведницю Ангеліну, преподобного Никодима..

Іменинниками 14 липня є Кузьма, Дем’ян, Ангеліна, Петро та Никодим.

Події 14 липня у Києві:

1021 — Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив і прославив мощі святих князів Бориса та Гліба і встановив день вшанування їхньої пам’яті.

1726 — царським указом в Україні ліквідовано сердюцькі полки. Сердю́ки (серденята, сердюцькі (охочепіхотні) полки) — воїни найманих піхотних полків, створених гетьманом Петром Дорошенком у другій половині 17 століття спочатку на Правобережній Україні, а згодом — і на Лівобережній. Вони становили особисту гвардію гетьмана. Існували до 1-ї чверті 18 століття.
У часи українських визвольних змагань 1917 — 1918 років було сформовано декілька українських дивізій, названих сердюцькими.

1922 – відкрилася перша на теренах радянських республік військово-повітряна школа.

1995 — біля стін Софіївського собору у Києві поховано українського православного релігійного діяча, богослова, Патріарха Київського і всієї Руси-України УПЦ-КП Володимира (Романюка). Спроба поховати тіло Патріарха у Софійському соборі наштовхнулася на опір зі сторони духовенства УПЦ-Московського Патріархату та силових дій з боку загонів спеціального призначення МВС України.

Джерело: Рідний Київ