Високо в небі в’ються ластівки – утримається ясна погода

16 Липня 2014 09:22

panorama Kyiv

У дохристиянські часи у ці дні вшановували Перуна, покровителя грому та блискавок, що у християнські часи перетворився на Іллю. І оскільки вже починалися жнива, то підмічали: “Якщо комарі літають роєм – незабаром розпогодиться”.

За церковним календарем 16 липня вшановують мученика Іакінфа, святителя Пилипа, преподобних Анатолія затворника у Ближніх печерах та Анатолія затворника у Дальніх печерах, благовірних князів Василія і Костянтина Ярославських, преподобних Іоанна і Лонгина Яренгських, святителя Анатолія.

Іменинниками 16 липня є Анатолій, Никодим, Василь, Марко, Пилип.

Події у Києві 16 липня:

1912 — освятили й відкрили будівлю першого в Києві критого ринку – Бессарабського (архітектор Генрік Гай).

1918 – гетьман Павло Скоропадський затвердив взірець морського прапора України. Зображення на прапорі розташовувалося таким чином: на білому полі розміщувався прямий синій хрест з каймою такого ж кольору. У лівому верхньому кутку зображався національний прапор невеликого розміру із видрукованою золотом печаткою св. Володимира посередині.

1940 – відкрилася республіканська спартакіада школярів. До 500 юних фізкультурників змагалися з легкої атлетики, гімнастики, плавання, шахматів і шашок.

1961 – на кіностудії ім. О.Довженка розпочато кінопроби акторів на виконання ролей у фільмі “Королева бензоколонки”.

1993 – відбувся багатотисячний мітинг, учасники якого прийняли резолюцію, де містилось звернення до урядів зарубіжних країн і світової громадськості дати належну оцінку політиці реакційних сил Росії.

2014 – 24-та річниця проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Джерело: Рідний Київ