Виставка живопису в Музеї історії Києва

7 Липня 2014 19:03

mydim.ua

mydim.ua


Олег Борисович Васильєв — один з найстаріших київських митців. Він народився в 1918 р. в Уфі, з 1921 р. став киянином, в 1940-му вступив до Київського Державного художнього інституту. Студентом пішов на війну, був поранений, в 1944-му повернувся у Київ, до майстерні К. Д. Трохименка, і вже в 1945 р. вперше прийняв участь у республіканській виставці з тематичною картиною «Арешт зрадника».
Але політична тематика і сюжетний живопис не стали провідними у творчості О. Б. Васильєва. Найбільш плідно і зацікавлено художник працює у жанрі пейзажу, і на персональній виставці представлені насамперед пейзажі, мальовничі краєвиди України, Карелії, Кавказу і Середньої Азії.
Найулюбленіша техніка О. Б. Васильєва — акварель, саме в ній створено цикл пейзажів 1970-х років. Музей історії Києва започаткував своєрідну традицію, послідовно представляючи київські акварельні краєвиди ХХ ст. Але оригінальність цієї експозиції складає саме екзотика: у творчості Васильєва велике місце займають епічні та виразні кавказькі пейзажі, суворі і лаконічні краєвиди Карелії, антиурбаністичні сюжети з азійськими архітектурними мотивами.
Картини, що створені майстром, водночас реальні і символічні. Йому однаково вдавалися колористичні краєвиди і сюжетні мініатюри.
О. Б. Васильєв — приймав участь у багатьох українських та міжнародних виставках, його твори зберігаються в Національному художньому музеї України, представлені в музейних експозиціях Харківа, Черниігова, Миколаїва, в численних приватних колекціях в Україні та за ії межами.
Виставка триватиме з 8 до 27 липня 2014 року в Музеї історії Києва (Київ, вул. Хмельницького, 7).

Джерело: prostir.museum