Як привчити себе прокидатися в потрібний час без будильника?

8 Липня 2014 09:46
JEFF PACHOUD/AFP/Getty Images

JEFF PACHOUD/AFP/Getty Images

Фахівці стверджують, якщо ви не можете обійтися без будильника — ви спите неправильно. Дзвінок будильника включає в нашому мозку страх запізнення, від якого відбувається викидання адреналіну в кров, відчувається «прилив бадьорості». Прокинутися пару раз на місяць таким чином можна, але прокидатися так кожен день — чималий стрес для організму. 

Як навчитися прокидатися без будильника?

1. Визначте свій ритм — у який час ви встаєте найчастіше. З урахуванням цього, розрахуйте оптимальну кількість годин, необхідних для сну (залежно від вашого віку — від 7 до 10 годин на добу).

2. Виробіть звичку лягати спати в один і той же час. Перед сном «зробіть установку» на те, щоб встати в певний час.

3. Будьте готові до того, що перший час (5–7 днів) вам буде потрібен годинник для контролю свого пробудження. Трохи згодом, за допомогою ваших внутрішніх біоритмів ви будете прокидатися в потрібний час самостійно і без годинника.

4. Знайдіть «природний будильник» — ті чинники або явища, завдяки яким можна прокинутися в потрібний час. Природним будильником» може стати світло, шум тощо. Якщо ваші вікна зранку заливає сонячне світло, то не опускаючи на ніч штори, вранці ви легко зможете прокинутися в потрібний час. Шум від автомобілів, поїздів і міського транспорту також може допомогти вам прокинутися.

Пам’ятайте: правильний добовий ритм і достатній щоденний сон постійної тривалості — найефективніший спосіб пробудження без будильника.