Якщо липень спекотний, то грудень буде морозним

4 Липня 2014 08:05

hram 4

4 липня у дохристиянські часи влаштовували похорон Ярила, який пізніше став називатися Кострубом.

Ярило – Бог Сонця, що у цей час вже все засіяв і запліднив. Тому його “похорон”, означав прощання з весною та наступне її воскресіння, що символізувало майбутній врожай. Обряд здійснювався таким чином: солом’яне опудало вкладали у ночви і розігрували сцену похорон, що закінчувалася веселощами. Адже за народним уявленням щирий сміх здатний викликати і відродити життя.

Також цього дня підмічали погоду і говорили: “Нема вранці роси – то буде дощ”.

За церковним календарем 4 липня вшановують мученика Юліана Тарсійського, священномученика Терентія. Преподобних Юлія Юлія пресвітера та Юлія диякона, преподобного Максима Грека.

Іменинниками 4 липня є Юліан, Терентій, Юлій, Максим.

Події у Києві 4 липня:

1939 – у Бабиному Яру відбулися республіканські стрілецькі змагання. Близько 443 учасників з різних областей України демонстрували глядачам майстерність у стрілянні з бойових і дрібнокаліберних гвинтівок. Перемогу здобула команда фізкультурників Києва. Ухвалено створити збірну команду України для участі у Всесоюзних стрілецьких змаганнях.

1941 – був сформований партизанський загін “Перемога або смерть” чисельністю 150 бійців, що очолив С.Осечкін.

1944 – створено Українське театральне товариство. Воно мало проводити дослідну роботу, видавати літературу з життя театрів та їх майстрів.

1972 – після реконструкції й оновлення відкрився Державний музей українського образотворчого мистецтва.

Джерело: Рідний Київ