Якщо Місяць яскравий, то на щедрий врожай

18 Липня 2014 08:11

sofiivska plosha 1

18 липня у народі вшановували Кирила. За цим днем визначали наскільки щедрим буде врожай, бо яскравий Місяць віщував багатий врожай. Стосовно ж світлої частини доби, то якщо хмари цього дня були жовті – на дощ, а якщо вітер ніс їх з північного – сходу, то мав бути гарний день.

За церковним календарем 18 липня вшановують преподобного Афанасія Афонського, преподобного Сергія, мученицю велику княгиню Єлизавету та черницю Варвару, мучениць Анну і Кирилу, преподобного Лампада.

Іменинниками 18 липня є Кирило, Ганна, Панас, Сергій, Єлизавета.

Події у Києві 18 липня:

1863 — до Київського цензурного комітету міністром внутрішніх справ Російської імперії Петром Валуєвим надіслано таємний циркуляр, відомий як Валуєвський указ, в якому наказувалося призупинити видання значної частини книг, написаних українською мовою. Мотивом до видання циркуляру став страх царської влади, що публікації книг українською мовою стимулюють зростання сепаратистських, пропольських та антицарських настроїв.

1922 – вийшов новий часопис українською мовою „Гонг”, що мав висвітлювати події науки, техніки, літератури і мистецтва.

1944 – Київський індустріальний інститут перетворено у Київський політехнічний інститут (КПІ).

1995 – на Софійському майдані сталося зіткнення підрозділів охорони правопорядку з похоронною процесією віруючих, що супроводжувала труну з тілом Патріарха Київського і всія Руси-України, Глави Української Православної Церкви (Київського Патріархату ) Володимира (Романюка). Віруючі мали намір поховати Патріарха на території державного архітектурно-історичного Софійського заповідника, проте тодішня влада не дозволила цього зробити.

Джерело: Рідний Київ