Антонів день – вітряний, зима буде сніжною

16 Серпня 2014 09:16

kviti 10

У дохристиянські часи 16 серпня наші предки вшановували Лісовиків, міфологічних істот, що вважалися господарями лісу. Цього дня на лісових галявинах розкладали їжу, аби Лісовик не робив зла і святили хліб.

У народі 16 серпня вшановували Антона Римлянина і визначали за цим днем погоду на жовтень, бо вірили, що Антон саме на жовтень дивиться. “Як день сухий, то й жовтень сухий”. До всього, якщо Антонів день – вітряний, зима буде сніжною.

За церковним календарем 16 серпня вшановують день пам’яті преподобного Антонія Римлянина, преподобних Ісаакія, Далмата і Фауста, мученика Раждена перса, преподобного Косму пустельника.

Іменинниками 16 серпня є Антон, Соломія, Кузьма.

Події у Києві 16 серпня:

1919 – радянська влада почала евакуацію Києва. Центральні установи вирушили у двох напрямках: залізницею на Коростень-Мозир та пароплавами по Дніпру до Чернігова.

1956 – вийшла постанова “Про відбудову та реставрацію історико-архітектурних пам’ятників і споруд Київського державного заповідника-музею “Києво-Печерська Лавра”. Провести відбудову та реставрацію пам’ятників і споруд планували протягом 1956 – 1960 років.

1990 – повідомлялось про створення першого в Україні політологічного центру “Опіум”.

1994 – розпочала працювати місія Міжнародного валютного фонду, яка займалася вивченням стану української економіки і вироблення рекомендацій для її стабілізації.

1994 – відбулася міжнародна науково-практична конференція, де обговорювалося питання боротьби з організованою злочинністю і наркобізнесом. Взяли участь представники 40 країн світу.

Джерело: Рідний Київ