Два обереги Києва!

7 Серпня 2014 15:46

“Сьогодні зміцнення гори, де височіє Андріївський храм, викликає у киян хіба що зацікавлення. Натомість років двісті тому, городяни були б надзвичайно схвильовані, якби дізналися, що гора руйнується”, розповідає історик і письменник Станіслав Цалик.

iloveukraine.com.ua

iloveukraine.com.ua

Адже за переказами у глибині Андріївської гори начеб-то ховається величезне підземне море. І доки Андріївська церква на своєму місці, море нікому й нічому не загрожує. Але якщо, не дай Боже, церква «з’їде» на Поділ (а таке можливо, бо гора постійно просідає, її щоразу доводиться зміцнювати), підземне море вирине нагору. І затопить не лише Поділ і весь Київ, а й взагалі спричинить новий вселенський потоп і кінець цивілізації. Ось у таких масштабах бачилося це нашим предкам.

Ще одним оберегом вважали Софію Київську. Стародавнє повір’я: доки стоять стіни Софії, існуватиме й Київ – храм отримав після навали хана Батия 1240 року. Тоді в місті було зруйновано все, крім стін Софії… 

sofiyskiy-sobor.polnaya.info

sofiyskiy-sobor.polnaya.info

Зрозуміло, сучасні мешканці столиці з величезною тривогою поставилися до повідомлень у ЗМІ, що в дзвіниці утворилася тріщина – результат будівництва підземного басейну в фітнес-центрі поблизу. Адже руйнування стін Софії означатиме не лише культурну катастрофу. В символічній площині це віщуватиме неминучу катастрофу для Києва.

За матеріалами RISU.