Храм, що не хоче являтися українцям

10 Серпня 2014 10:32

Десятинна церква є радше символом знищення Києва, ніж його оберегом, розповідає відомий краєзнавець і історик Станіслав Цалик.

За його словами, коли військо хана Батия атакувало місто, останні його захисники сховалися в Десятинній церкві. Тоді загарбники поставили стінобитні машини й почали методично «обстрілювати» храм. Стіни кам’яниці не витримали, важка баня впала, поховавши під собою кількасот киян. desjtinna

Цим було, по-перше, поставлено крапку в обороні міста. По-друге, то був кінець і всієї доби княжого Києва. А по-третє, Десятинна церква стала місцем масової загибелі людей, які прийняли смерть у такий жахливий спосіб.

“Пов’язана з цим негативна енергетика, певно, робить свою справу дотепер: скільки вже протягом восьми століть намагалися звести на цьому місці церкву, але нічого там надовго не втримується”, вважає історик. 

Зокрема, митрополит Петро Могила у XVII столітті спробував «оживити» руїни давньої Десятинної церкви. На той час повністю зберігся південно-західний кут храму, з якого колись зробили невеличку капличку. Митрополит наказав розібрати її, замінивши цегляною. І що? Довгого життя їй не судилося.  desjtinna 1

У ХІХ столітті зробили чергову спробу «відновити» храм, навіть замовили проект академіку архітектури Василеві Стасову. Щоправда, шановний зодчий не надто напружувався, а просто скопіював власний проект церкви Олександра Невського, що він раніше розробив для німецького міста Потсдама. Оцей трохи збільшений варіант митець і запропонував Києву… На будівництво витратили 100 тисяч рублів золотом. Але і цей храм місцина не прийняла: будували «на віки», а він не простояв і ста років…

www.interesniy.kiev.ua

www.interesniy.kiev.ua

“Якийсь фатум переслідував і археологів, які досліджували фундаменти Десятинної церкви, намагаючись виявити, якою ж вона була, розповідає Цалик.- Приміром, Дмитро Мілєєв помер під час розкопок – тиф. Сергія Вельмина розстріляли більшовики. Та ж сумна доля спіткала й Теодозія Мовчанівського. Хіба що Михайло Каргер помер, як то кажуть, власною смертю у власному ліжку, але й тут таємниця – його унікальний архів з усіма результатами розкопок Десятинної церкви безслідно зник…”

Таке враження, ніби сама церква не хоче являтися сучасним українцям. Desyatin

“А щодо легенд, за якими нібито з поверненням Десятинної у Києві чи навіть усій Україні настануть мир і процвітання, то це, вибачте, вигадки. Нема таких легенд і ніколи не було. Вони існують лише в уяві сучасних лобістів будівництва храму за будь-яку ціну. На жаль, у прямому сенсі”, наголошує історик..

За матеріалами RISU.

Джерело: Рідний Київ