Найбільш корисні для здоров’я кухні світу

30 Серпня 2014 14:37

mydim.ua

mydim.ua


Згідно з проведеними дослідженнями про середню тривалість життя людей, журнал «Форбс» опублікував список десяти найбільш корисних кухонь світу.
Очолила цей список Японія, де середня тривалість життя становить 82 роки.

1. Японія

Ні для кого не секрет, що жителі країни Висхідного Сонця завжди славилися не тільки міцним здоров’ям, але стрункістю. У Японії практично неможливо зустріти людей з надмірною вагою і, як стверджують дієтологи, головна причина цього феномену полягає в образі харчування. Щоденний раціон японця складається з великої кількості морепродуктів, морської риби і високоякісного соєвого соусу. Крім цього, на тарілці завжди присутні свіжі овочі — кабачки, капуста, брокколі. Не варто також недооцінювати культуру і виховання, з самого раннього дитинства японців привчають до головного правила — завжди вставати з-за столу з легким відчуттям голоду.

2. Сінгапур

У Сінгапурі середня тривалість життя приблизно така ж, як в Японії, але кухня має деяке розходження. Основу раціону складає рис, який в Сінгапурі їдять у великій кількості, приблизно він становить близько 80 % раціону. Крім рису, сінгапурці у великій кількості споживають різноманітні овочі і тропічні фрукти, вкрай мало їдять м’яса і риби. Такий спосіб харчування, цілком очевидно, не сприяє зайвій вазі, тому людей, страждаючих цією недугою вкрай мало — близько 1,8 %.

3. Китай

Китайська кухня славиться «щадною» термальною обробкою. Дійсно тут більшість страв готується або на пару, або маринується, вкрай рідко можна зустріти смажені страви. У їжу китайці вживають велику кількість овочів, фруктів, зернових і бобових. Буквально в кожній страві можна зустріти імбир і часник, багатий фітонцидами. Пекінська капуста і соя також складають левову частку щоденного раціону. Очевидно, що таке харчування в поєднанні з досить рухливим способом життя не сприяє ожирінню, тому в Китаї менш, ніж 1,5 % людей мають зайву вагу. У середньому тривалість життя в цій країні становить 73 роки.

4. Швеція

Тривалість життя в Швеції приблизно 81 рік, але стверджувати, що провиною всьому правильне харчування, досить складно, оскільки тут велику роль грає високий рівень медичного обслуговування. Меню шведів славиться великою кількістю кисломолочних продуктів, різноманітними видами чорного хліба, рибою і ягодами. Шведи мало їдять овочів і фруктів, можливо з цієї причини тут досить багато людей з надмірною вагою, приблизно 11 %.

5. Франція

Як у Швеції, у Франції тривалість життя 81 рік. Французька кухня досить калорійна за великої кількості борошняних виробів, таких як круасани, багети, й інша випічка, жирних сирів і шоколаду. Але, незважаючи на це, більшість французів не схильні до повноти, можливо, секрет криється в тому, що на традиційному французькому столі відсутні різноманітні закуски, а порції настільки малі, що зайві калорії точно не загрожують. Ожирінням тут страждає приблизно 6,6 % населення, що для країни з досить високим рівнем розвитку, абсолютно не багато.

6. Італія

На відміну від традиційно сформованої в усьому світі думки, що в Італії величезні порції, а страви настільки калорійні, що ці калорії навіть підраховувати страшно, традиційна італійська кухня має істотну відмінність. Самі італійці їдять небагато, а їх щоденний раціон складається з великої кількості овочів і фруктів, іноді бобових і риби, пасту ж італійці виробляють виключно з твердих сортів пшениці. У щоденний раціон середньостатистичного італійця обов’язково входить велика кількість високоякісної оливкової олії, яка славиться корисними для організму ненасиченими жирними кислотами. Середня тривалість життя в Італії становить 80 років, а відсоток людей, що мають надмірну вагу — 13 %

7. Іспанія

Іспанська кухня, як і вся середземноморська дуже корисна, оскільки базується на овочах, морепродуктах і оливковій олії. В Іспанії дуже багато вживають в їжу бобових, цитрусових і різних горіхів, в тому числі і мигдаль, який відомий своїми корисними якостями. Найчастіше страви тушкують або відварюють, дуже мало смажать. Середня тривалість життя — 82 роки, 16 % населення страждає на ожиріння.

8. Південна Корея

Корейці живуть у середньому 79 років. Корейська кухня відома великою кількістю продуктів з низьким вмістом жирів — локшина, овочі, риба, сир тофу — головні складові раціону. Корейці також багато вживають маринованих овочів, і величезну кількість різних приправ. Невластиво тут вживати м’ясо, наприклад, яловичину в Кореї їдять тільки по великих святах, як правило, готують її на грилі. Ожирінням страждає приблизно 10 % населення Південної Кореї.

9. Ізраїль

У ізраїльській кухні в переважній більшості страв присутні виключно корисні продукти. У їжу тут вживають дуже багато овочів і фруктів, особливою популярністю користуються баклажани, з бобових, квасоля, практично будь-яка страва приправляється оливковою олією з великою кількістю спецій і різноманітних трав. Середня тривалість життя — 81 рік. Відсоток населення з надмірною вагою — 24 %.

10. Греція

Відповідно до тенденції останніх років в Греції більше 25 % населення страждає на ожиріння, але, як стверджують дієтологи, виною цьому не традиційна грецька кухня, а популярний нині фаст-фуд. Грецька кухня славиться великою кількістю бобових, зернових, морською рибою і морепродуктами, а також величезною кількістю овочів і фруктів. Середня тривалість життя в Греції складає вісімдесят років.

Джерело: mydim.ua