Прийшов Спас – бери рукавиці про запас

19 Серпня 2014 08:18

Spas 1

19 серпня ми відзначаємо Другий або Яблучний Спас, бо саме цього дня у церкві освячують яблука. Звичайно, до церкви приносять і інші плоди: горох, жито, виноград, мед та різні трави, що символізує плодючість і розквіт усього створеного на землі.

Жінки, у яких померли діти, колись до Спаса взагалі не вживали яблук, бо існувала легенда, що на Спаса матір Божа роздає дітям золоті яблучка, однак малюкам, батьки яких порушили обітницю, яблук не дістається.

Селяни до Спаса намагалися вже зібрати зернові, а знахарки востаннє заготовляли цілющі зілля. Також цього дня поминають родичів, моляться за загиблих воїнів, спасіння душі та щедрий врожай.

Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. У середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й ка­жуть: «Прийшов Спас  – бери рукавиці про за­пас!». Також з приводу погоди говорили: “Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами”, “Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя,то буде рання осінь”, “Якщо на Спаса нема дощу, то осінь буде тепла і суха”, “Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спека – січень морозний”, “Пройшов Спас – пішло літо від нас”.

За церковним календарем православні християни 19 серпня відзначають двонадесяте свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. На спомин про появу перед Ісусом Христом на горі Фавор пророків Мойсея та Іллі, що свідчило про те, що саме Ісус є Спасителем роду людського, Сином Божим.

Також 19 серпня в Україні святкують  День пасічника.

За часів Київської Русі мед та віск були основними товарами нашого державного експорту та постачалися в усі країни середньовічного світу. Медові напої користувалися надзвичайною популярністю і наші предки знали тисячі рецептів їх приготування. Усі церковні свята в народі так і звались – «медами». Бджільництво у князівській державі користувалося надзвичайною пошаною. Зокрема, у «Правді Ярослава», давньоруському кодексі законів, бджільництву було присвячено аж сім розділів – найбільше з усіх ремесел.

Україна посідає п’яте місце у світі за об’ємами виробництва меду – після Китаю, Індії, Аргентини та США. Всього у світі налічується більше 60 видів меду. Більшість з них виробляється у нас. А найціннішого – акацієвого – меду українські бджолярі взагалі отримують найбільше у світі!
Мед – один із самих безпечних продуктів – більшість шкідливих бактерій не можуть існувати в ньому. Мед може зберігатися невизначений час. Його не потрібно ставити у холодильник. У сухій кухонній шафі при кімнатній температурі він ніколи не зіпсується. 

Джерело: Рідний Київ