«Щоб хлопчик виріс справжнім козаком, його треба хрестити в козацькій церкві…»

8 Серпня 2014 10:09

hram 5

«Це перша в Україні козацька церква, споруджена у новому тисячолітті. Вона є копію храмів козацької архітектури, що у великій кількості існували в XVII столітті на Середній Наддніпрянщині.

Храм є унікальним зразком дерев’яної тризрубної і триверхої козацької церкви. Він стоїть по широті «схід-захід» практично на одній лінії зі Свято-Успенським собором Києво-Печерської лаври», йдеться про храм на сайті Центру народознавства «Мамаєва Слобода», де і знаходиться козацька церква.

Кожна людина ввійшовши до будь-якого храму відчуває чи хоче вона молитися у цій церкві, чи відчуває саме тут єднання з Богом.  І вже від цього залежить, як кажуть, її особиста «дорога до храму».

У церкві Покрови Пресвятої Богородиці моляться всі, бо тут ти відчуваєш, ніби це не ти прийшов до Бога у храм, а Він прийшов до тебе додому.

Фото з сайту "Мамаєва Слобода"

Фото з сайту “Мамаєва Слобода”

Церква збудована у 2002 році, проте вже має свої легенди.

Господар «Мамаєвої Слободи» Костянтин Олійник розповів, що на пагорбі, де зараз стоїть храм, одна з місцевих жительок, яка щоранку бігає парком, побачила дівчину, вбрану в український одяг. Вона молилася. На вулиці вже була глибока осінь, а пагорб, де стояла дівчина, буяв літнім різнотрав’ям. Жінка, хотіла підійти, проте побоялася, що заважатиме молитві. І вирішила пробігти парком ще коло, проте пізніше дівчини на пагорбі вже не було.

«Коли я почув це, то вирішив, що у нашій церкві Діва Марія буде вбрана в український одяг», сказав тоді пан Олійник.

Фото з сайту "Мамаєва Слобода"

Фото з сайту “Мамаєва Слобода”

Ікона «Богородиця Слобідська Цариця Козацька», що займає чільне місце у храмі, прикрашена різноманітними пожертвами від вдячних вірянок. Адже не лише хлопчика варто похрестити тут, щоб з нього виріс мужній чоловік. Дівчата мають обов’язково поставити у храмі свічку і молитися до ікони Діви Марії, “щоби Вона послала їм гарного нареченого”.

Підготувала Аліна Астахова.