Сьогодні Перша Пречиста

28 Серпня 2014 08:14

uspinnj

28 серпня всі православні відзначають велике двонадесяте свято – Успіння Пресвятої Владичиці Нашої Богородиці і Пріснодіви Марії.

Апостоли зберегли пам’ять про життя Богородиці лише в усному переказі і згідно з ним на Єлеонській горі, місці вознесіння Сина, Богородиці з’явився Архангел Гавриїл, який повідомив про день закінчення її земного життя. Після цього Богородиця благословивши всіх Апостолів, померла. А за три дні воскресла, повідомивши Апостолам, що залишиться з тими, хто у неї вірить назавжди.

У народі ж цей день отримав назву Першої Пречистої. До цього часу закінчувалась переважна частина польових робіт: жнива та збір садовини.

У день свята до церкви приносили снопи, насіння та колоски зернових – для освячення та благословення. Після обіду у полі влаштовували молебні до Богородиці, яку просили допомогти своєчасно справитися з молотьбою та вберегти врожай від пожежі. А ще цього дня починали окремий засів, що завершували на Семена чи Другу Пречисту.

Колись від Першої Пречистої починали ходити старости – це був період заручин і сватань. Доброю ознакою вважалося, як для хлопця, так і для дівчини, коли старостів присилали між двома Пречистими. Вважалося, що майбутній шлюб отримував благословення самої Богородиці.

Від 28 серпня починається “молоде” бабине літо, що триватиме до 11 вересня. Якщо о цій порі гарна погода, то “старе” бабине літо, з 11 до 14 вересня, буде прохолодним і дощовим.

Події у Києві 28 серпня:

1956 – у Києві відкрито пам’ятник Івану Франку

Джерело: Рідний Київ