Третій Спас хліба припас

29 Серпня 2014 08:07

hlib 1

29 серпня у народі називається післясвятом Успіння, Третім літнім Спасом або Спасом на полотні.

Остання назва походить від назви церковного свята, що відзначається 29 серпня – перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа.

Свято пов’язане з переказом про те, як тяжко хворий цар Едеси Авгар, почувши про Ісуса Христа, послав до нього свого художника з листом, де прохав дозволити намалювати образ Спасителя. Художник кілька разів намагався змалювати Ісуса, але йому це не вдалося і тоді Ісус, побачивши таке, взяв вчетверо складене полотно і вмившись, витерся ним. На полотні відбилося його зображення, що і передали Авгарові. Цар, отримавши полотно, одужав і з того часу Нерукотворний образ зберігався в Едесі. У Х сторіччі грецький імператор викупив його та перевіз до Константинополя. Проте пізніше Нерукотворний Образ зник і дотепер його так і не знайшли.

В Україні на Третього Спаса колись випікали з нового врожаю хліб, пиріжки, печиво, пригощали ними родичів і сусідів, вихваляючись новим врожаєм. А ще вірили, що якраз цього дня у вирій відлітають ластівки. І підмічали, якщо журавлі відлетять до третього Спаса — на Покрову (14 жовтня) буде мороз, не відлетять — зима пізніше прийде.

Також за церковним календарем 29 серпня вшановують мученика Діоміда лікаря, 33-и Палестинських мученики і преподобного Херимона Єгипетського.

Іменинниками 29 серпня є Демид.

Події у Києві 29 серпня:

1990  – перед  Кабміном розпочалася ланцюгова голодовка, яку організувало Всеукраїнське православне братство Ап. Андрія Первозванного. Її учасники вимагали: надати візу на в’їзд в Україну Мстиславу – Патріарху Київської і всієї України; повної реабілітації Української автокефальної православної церкви та її реєстрації; передачі Київського собору св. Софії, митрополичих палат, Собору св. Ап. Андрія Первозванного, Печерської Лаври та інших святинь.

Джерело: Рідний Київ