У Києві змусять доплачувати за газ

15 Серпня 2014 14:57

novaya.com.ua

novaya.com.ua

«Комсомолка» дізналася, чому городянам стали приходити платіжки з проханням доплатити за блакитне паливо.

— Прийшла платіжка від «Київгазу», в якому від мене вимагають доплатити за газ в період відсутності централізованого гарячого водопостачання. Нібито в цей час я грію на плиті воду для миття. Але, хто сказав, що я це робила? Може я була в гостях у дочки в іншому місті, — скаржиться киянка Ольга, якої прийшов лист з сумою перерахунку.
І цей випадок не поодинокий — такі повідомлення в зв‘язку з відключенням гарячої води отримали багато киян, які сидять без гарячої води.
Все одно доведеться розщедритися
Насправді, обов’язкова доплата за витрату газу в період відключення гарячої води — не нововведення. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 року № 2246, місячна норма споживання природного газу при наявності централізованого гарячого водопостачання-9,8 кубометрів на людину. Що обходиться в — 12, 73 гривні.
Якщо ж гарячу воду відключили, то і норма автоматично збільшується аж до 18,3 «кубиків» на одного живого. Що вже коштує 23,77 гривні.
— При відсутності гарячої води, обсяг використання природного газу на підігрів холодної води збільшується. Термін відсутності гарячого водопостачання фіксується в двосторонньому акті, що підписується теплопостачальною та газозбутовою організаціями і є підставою для перерахунку населенню плати за гаряче водопостачання та газ, — згідно із завченим прокоментували «КП» в «Київгазі».
Тепер прикинемо: якщо у квартирі проживає сім‘я з чотирьох осіб, то при наявності гарячої води платити потрібно було близько 51 гривень. Без неї — 95 грн.
Економити допоможе лічильник
А як бути, якщо сім’я не гріє воду на газу, а користується бойлером? Як це ні парадоксально, але платити доведеться двічі: за електроенергію, намотану бойлером, а заодно і за невикористаний газ.
У Національній комісії регулювання електроенергетики України пояснюють: питання про нарахування плати за газ у тому випадку, якщо в будинку немає лічильників на гарячу воду і газ, але є бойлер, законодавством України не врегульовано. І єдиний вихід, який пропонують фахівці, це встановити газовий лічильник.
— Лічильник дозволяє істотно економити, насправді ми ним користуємося значно в менших обсягах. Наприклад, ми з дружиною удвох витрачаємо приблизно 10 кубометрів на місяць на двох, а не 9,8 «кубиків» на людину. І оплачуємо тільки те, що «спалили». Лічильник окупається приблизно за два, — розповідає киянин Володимир.
Дарма, але через 4 роки
Згідно із затвердженим графіком, користувачі, які проживають в квартирах і приватних будинках і використовують газ для підігріву води та приготування їжі, газові лічильники отримають до 1 січня 2016 року абсолютно безкоштовно. Користувачам, які на газу тільки готують їжу, доведеться потерпіти — до них черга дійде до 1 січня 2018 року.
Ті ж громадяни, які хочуть отримати газовий лічильник, не чекаючи 2018 року, можуть зробити це самостійно. Для цього необхідно викликати майстра.
— Майстер приходить на наступний день після оформлення заявки. Робота слюсаря варто 132 гривні. У цю суму входить огляд та схема подальших робіт. Потім схему віддають в районне управління, і там вже прораховують остаточну вартість робіт. Як правило, роботи разом з лічильником обійдуться в 2000-3000 тисячі гривень, робота та витратні матеріали без покупки лічильника будуть коштувати 1500 гривень, — розповіли «КП» в «Київгазі».
За словами фахівців, лічильник можна купити в «Київгазі», а можна придбати самостійно, але потрібно буде проконсультуватися з майстром: не всі лічильники дозволені на території України і підійдуть тільки мембранні. Ціна апарату коливається від 400 до 5000 гривень.
Тільки цифри
Ціна газу, грн. за 1 куб.м :
Якщо є лічильник — 1,182 грн
Якщо немає лічильника — 1,2990 грн.
До речі
Скільки на одного людини налічують газу в місяць:
При наявності гарячої води — 9,8 куб.м. (12,73 грн).
При відсутності гарячої води — 18,3 куб.м. (23,77 грн).
При наявності газової колонки — 23,6 куб.м. (30,66 грн).

Джерело: ВКурсе.ua