У серпні до обіду літо, а після обіду осінь

30 Серпня 2014 08:47

pogoda 2

30 серпня – передостанній день місяця варто згадати все, що подарував цей чудовий останній місяць літа.

Першим святом місяця був день Іллі (2 серпня). Вважається, що на Іллю закінчується літо і купальний сезон. Також вважається, що саме з Іллі починається серпневий зорепад.

Другим великим святом серпня є Маковій або перший Медовий Спас (14 серпня), коли святять мак, чорнобривці та василькі, а також печуть пісні коржики “маковики”, бо з цього часу розпочинається двотижневий Успенський піст або ж Спасівка.

Третім святом є другий Яблучний Спас (19 серпня) – день Преображення Господнього, коли святять яблука та іншу городину, як символ розквіту і плодючості землі.

Четверте свято двонадесяте – Успіння Богородиці. У цей час закінчують збирати фрукти, починають сівбу озимини і вважається, що з цього дня починається “молоде” бабине літо.

Останнім святом серпня є Післясвято Успіння, Третій Спас або Спас на полотні. Люди вірили, що якраз цього дня у вирій відлітають ластівки.

За всіма цими святами визначали погоду на осінь та зиму.

У народі вважали, що з 30 серпня – дня Мирона – починається листопад. Першими починають скидати листя берези, потім липи, в’язи і черемхи.

За церковним календарем 30 серпня вшановують мученика Мирона пресвітера, преподобного Аліпія, мучеників Павла, Юліані, Фирса, Левкія, Короната, Патрокла, Стратона, Пилипа і інших.

Іменинниками 30 серпня є Уляна, Мирон, Павло, Лев, Стратон, Пилип.

Події у Києві 30 серпня:

1918 –  засновано “Державну драматичну школу” з метою підготовки працівників для народних театрів.

1918 – асигновано 40 тисяч карбованців на заснування книгозбірні при міністерстві закордонних справ.

Джерело: Рідний Київ