В Україні – День Незалежності!

24 Серпня 2014 08:17

svjto Nezalegnosti

24 серпня ми відзначаємо День незалежності України.

«…продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення…, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України. Територія України є неподільною і недоторканою. Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України» (З Акту проголошення незалежності України).

Вперше свято Незалежності українці відзначили 16 липня 1991 року рівно через рік після ухвалення Верховною Радою Декларації про державний суверенітет України.

Проте 24 серпня 1991 року ВР ухвалила Акт проголошення незалежності України, що 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі і тожі виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності України.

Тож 20 лютого 1992 року парламент ухвалив постанову про те, що  Днем незалежності України відтепер буде 24 серпня. З того часу ми щороку 24-го серпня відзначаємо День незалежності України.

Попри загальнодержавне свято, 24 серпня у народі вшановують мученика Євпла і вірять, що цієї доби вночі краще сидіти вдома, бо опівночі на цвинтарях ходять привиди. Можна почути їхній свист, завивання, пісні, сміх і бігає …білий кінь.

А ще говорили, що Святий відмикає ворота для осені.

За церковним календарем 24 серпня вшановують мученика архідиякона Євпла, преподобного Феодора і Василія Печерських, преподобного Феодора – князя Острозького, преподобного Іоанна – затворника, мученицю діву Сусанну з нею Гаія, Гавінія – пресвітера, Клавдія, Максима, Препедігну, Олександра і Куфія.

Іменинниками 24 серпня є Олександр, Максим, Федір, Василь, Сусанна.

Джерело: Рідний Київ