Вперше День Державного Прапора України відзначили у Києві на муніціпальному рівні

23 Серпня 2014 10:15
facebook.com

facebook.com

Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією.

Цей момент став переломним для відбудови незалежної України.

“Ситуація у столиці у той час була дуже напружена. Весь Хрещатик і найближчі вулиці були заповнені людьми, які приїхали з усієї України…Всі очікували доленосного рішення. Дехто навіть повилазив на дахи та дерева.

А у дворі у повній бойовій готовності стояв загін спецвійськ…У сесійній залі Київради приймалося доленосне рішення про підняття Національного прапора, а його всіма силами блокували комуністи…Та от рішення поставили на голосування і більшість підняли руки “за”… Відразу ж столичні депутати вирішили підняти прапор о 19-тій годині 24 серпня.

Ближче до вечора люди розступилися, бо прапор принесли з Софіївської площі. Його освятив архієпископ Володимир.

Варто зауважити, що після підняття прапора кияни ще довго чатували біля нього, щоб ніхто не міг його зняти” – згадує член – кореспондент НАНУ Віктор Жовтянський.

Нині цей прапор зберігається у Національному музеї історії України.

А через рік 23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком УАПЦ Петром Бойком.

Цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом у Музеї ВРУ. Наступного дня Україна проголосила незалежність.

4 вересня 1991 після триразового голосування синьо-жовтий прапор урочисто підняли над будинком парламенту.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України» надала синьо-жовтому стягу статус національного прапора країни.

З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України. Він вивішується в ООН.

А вже 28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову “Про затвердження державним прапором України Національного прапора”.

У ній зазначається: “Державний Прапор України являє собою прямокутне полотнище, що складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору, з співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Джерело: Рідний Київ