Як допомогти людині в депресії

5 Серпня 2014 12:45
newme.com.ua

newme.com.ua

Що робити, коли в близької людини депресія? Не просто чергова “чорна смуга” чи приступ смутку, а повноцінна депресія у всій своїй красі. Коли немає заради чого вставати зранку, а дожити до кінця дня здається нездійсненною ціллю.

Почнемо від протилежного. Чого не говорити?

«Я знаю, як тобі зараз» Краще тримати емоційну дистанцію. Якщо у вас ніколи не було депресії – співрозмовник це зразу помітить. Якщо була – ризикуєте звести розмову до опису своїх тодішніх переживань.

“Візьми себе в руки”«Більшість людей навіть не здогадуються, наскільки виснажлива депресія і наскільки сильно людина в цьому стані втрачає здатність до концентрації, уважність і здоровий сон. Депресія завдає такий нищівний удар по якості життя, що у людини просто немає сил мінятися », – говорить професор Адам Кеплін, викладач факультету психіатрії та неврології Університету ім. Джона Хопкінса. Краще просто вислухайте. Повірте, людина поруч сама знає, що їй слід бути активнішою, і, якби могла, давно б зайнялась чимось кращим без ваших порад.

«Не забувай, що на світі є люди, яким ще гірше» Можливо, ви намагаєтеся дивитися на речі об’єктивно, але проблема в тому, що ваш співрозмовник до об’єктивного сприйняття просто не здатний.

Що ж робити?

Мало просто говорити, що все буде гаразд. Примусова заміна негативних думок позитивними в лікуванні депресії не допомагає. І це цілком закономірно: щоб по-справжньому здобути перемогу над фобією, людині доведеться зіткнутися зі страхом і тільки потім перемогти його, тобто зробити конкретні дії, змінити поведінкові патерни, а не просто почати думати інакше або визнати, що страх ірраціональний. Так само і з депресією: тільки ставлячи під сумнів ірраціональні переконання, концентруючись на позитивних предметах і намагаючись боротися з депресивним настроєм, ми навряд чи в змозі вивести людину з цього стану. А от якщо допомогти людині змінити звичний спосіб життя, результати не змусять себе чекати.

I “для профілактики”: Іноді депресія – це просто брак магнію і вітаміну D (того, що утворюється тільки на сонці). Яким би складним не було життя навколо, знаходьте час для радості і сонця.

Ліна Сват