Як формують рахунки за газ у «Київоблгазі»

15 Серпня 2014 12:58
kvartir-remont.com.ua

kvartir-remont.com.ua

ПАТ «Київоблгаз» забезпечує природним газом мешканців Київської області за цінами, які встановлює держава в особі НКРЕ.

Наводимо ціни (з ПДВ), які діють з 1 травня 2014 року:

№ п/п Диференціація цін грн. за 1 куб.м
1 У разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних будинках:  
  за наявності газових лічильників 1,182
  за відсутності газових лічильників 1,299
2 За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 м3 на рік:  
  за наявності газових лічильників 1,089
  за відсутності газових лічильників 1,197
3 За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 6000 м3 на рік:  
  за наявності газових лічильників 1,788
  за відсутності газових лічильників 1,965
4 За умови, що обсяг споживання природного газу перевищує 6000 м3 на рік:  
  за наявності газових лічильників 3,645
  за відсутності газових лічильників 4,011

Саме за цими цінами та фактичними обсягами споживання ПАТ «Київоблгаз» формує рахунки на оплату за газ. Якщо споживач не має лічильникагазу, розрахунок проводиться за нормою споживання – її також визначає не ПАТ «Київоблгаз», а Уряд.

Проте можлива ситуація, коли у платіжці буде вказано прогнозний (плановий), а не реальний обсяг споживання газу. Він може бути більшим або меншим за фактичний показник.

Чому важливо щомісяця повідомляти про обсяги споживання

Споживачі, що мають лічильник газу, повинні щомісячно самі знімати фактичні показання лічильника та передавати їх до відділу розрахунків філії ПАТ «Київоблгаз», яка їх обслуговує. Так сказано в Типовому договорі про надання населенню послуг з газопостачання. Додатково щонайменше раз напівроку контрольні показання лічильника повинні знімати працівники газової компанії. Іноді це буває проблематично, оскільки споживачі часто не пускають контролерів в оселі.

Таким чином споживачі порушують договір, а газова компанія не має реальних даних щодо споживання газу клієнтом, тому робить прогнозне (планове) нарахування. Воно відображає середній обсяг споживання газу споживачами такої ж категорії. Проте не обов’язково сплачувати за прогнозним нарахуванням. Споживач може заповнити у рахунку «показники на дату оплати» та самостійно розрахувати суму до сплати. Вказати показники лічильника у рахунку – це також спосіб надати ПАТ «Київоблгаз» інформацію про фактичні обсяги споживання. У будь якому випадку після уточнення фактичних показників споживання газопостачальне підприємство проводить перерахунок.

Приклад. У квартирі, де встановлено лічильник газу, газову плиту і газовий водонагрівач, зареєстрована 1 людина. На останню дату червня працівником ПАТ «Київоблгаз» зафіксоване контрольне показання лічильника – 500 куб.м. Споживач не надав показань лічильника за липень, тому компанія зробила нарахування розрахунковим методом: 23,6 куб.м × 1 особу = 23,6 куб.м. Рахунок за липень було сплачено за прогнозним (плановим) нарахуванням. Потім, скажімо 31 серпня, споживач передав показання і вони становили 540 куб.м. Тобто за дві місяці обсяг спожитого газу складатиме 540 – 500 = 40 куб.м. Обсяги споживання буде скориговано – по 20 куб.м в місяць (за липень і серпень). Переплату за липень буде враховано у рахунку за серпень – 40 – 23,6 = 16,4 куб.м (до сплати).

Таким чином, споживач платить тільки за те, що реально спожив.

Якщо тимчасово відключили гарячу воду

При оплаті за нормами споживання, законодавство передбачає різні обсяги для розрахунків в залежності від того, чи є в помешканні централізоване гаряче водопостачання. Норму встановлює Кабінет міністрів. Якщо встановлено тільки газову плиту: за наявності централізованого гарячого водопостачання –9,8 куб.м, без гарячого водопостачання і без газового водонагрівача – 18,3 куб.м за 1 особу на місяць. Якщо встановлено газову плиту та газовий водонагрівач – 23,6 куб.м за 1 особу на місяць.

Навіть якщо споживач використовує для підігріву води електричний прилад, а в нього не встановлений лічильник газу, розрахунок має проводитись за нормою 18,3 куб.м за 1 особу на місяць.

Усі рахунки, які ПАТ «Київоблгаз» надсилає своїм споживачам, є прозорими та обгрунтованими. Працівники компанії готові надати кожному споживачеві вичерпну консультацію з приводу нарахувань та оплати

Київоблгаз