“Гілочки треба заготовляти в той період, коли вони ще не плодоносять або вже зібраний урожай. Тоді найбільше вітамінів, а до того всі корисні елементи віддають своїм плодам. Гілочки можна компонувати, а можна заварювати й окремо, наприклад, лише вишневі. Добре промити і кип’ятити кілька хвилин. Можна пити відразу або ж настояти. Такий чай дуже ароматний і має красивий колір. Якщо заварка вийшла дуже концентрованою, то її слід розводити до світлуватого кольору. Пити по склянці кілька разів протягом дня”, – розповіла черкаський дієтолог Леся Копильчук.
Гілки смородини покращують обмін речовин, підвищують імунітет, мають сечогінну дію. Такий чай корисний для судин та при ревматизмі. Гілочки й листя смородини мають протизапальну, потогінну і сечогінну дію. Їх можна заварити повторно, чай стає ще смачніший та ароматніший.
Чай із гілок малини має малиновий колір. Його п’ють при застудних захворюваннях, він сприяє потовиділенню й понижує температуру. Добре пити від кашлю. Такий чай підвищує імунітет, допомагає від печії. Гілочки малини і листя допомагають при проблемах серцево-судинної системи, зміцнюють стінки кровоносних судин та очищають їх від холестерину. Корисний і тим, хто страждає від печії, розладів шлунку, відчуття важкості після їжі.
Вишневий чай має яскраво-червоне забарвлення із смаком ягід. Допомагає вивести пісок з нирок та корисний при циститі. Такий чай корисний при лікуванні цукрового діабету.
Гілочки із яблуні кольору майже не дають, але чай виходить надзвичайно смачний. Корисний при застуді, ангіні та при авітамінозі. Чай з грушевих гілок допомагає при недугах сечостатевої системи у чоловіків. Його корисно пити тим, у кого хворі нирки, він допомагає виводити каміння. Сливовий чай знімає стрес, заспокоює і розслабляє. Корисний для легенів.