Через АТО їжа в Україні подорожчає мінімум на 15%

24 Вересня 2014 16:00

ua-ekonomist.com

ua-ekonomist.com

Погодні умови в цьому році були ідеальними для аграріїв – експерти вважають нинішній урожай кращим за останні 10-15 років.
З одного гектара можна зібрати в середньому на 20% більше кукурудзи, сої і соняшнику, ніж рік тому, на кілька відсотків підвищився показник цукристості буряків. Проте брак палива і робочих рук, а також зростання вартості витратних продуктів – добрив, засобів захисту рослин – істотно знижують рентабельність фермерства, пишуть “Вести”
«Дизпаливо поки доступно, але якщо раніше його можна було купити з відстрочкою платежу на 30 днів і більше, зараз потрібна повна передоплата. А подекуди його не купити навіть за гроші – все пішло на потреби АТО, – розповів «Вістям» заступник голови комітету Ради з питань агрополітики та земельних відносин Сергій Лабазюк. – До того ж вартість скоро може дійти до 18 грн/літр – це дуже дорого. Не вистачає робочих рук. У моїй рідній Хмельниччині чомусь закликають в армію саме механізаторів і комбайнерів, а замінити їх де-факто ніким».
На думку депутата, ближче до зими слід чекати підвищення цін на хліб і молокопродукти – це станеться внаслідок подорожчання переробки, газу, електрики і збільшення зарплат.
«Ще один фактор – перевиробництво, яке стало наслідком відсутності закупівель з боку Росії. Виробники швидше підуть на скорочення обсягів готової продукції, ніж на зниження цін», – упевнений Лабазюк. Вартість хлібобулочних виробів, на думку депутата, вже до зими зросте мінімум на 15%. Овочі подорожчають на третину, але це підвищення буде сезонним – немає умов для їх зберігання. «Наскільки зросте молочка, сказати складно. Думаю, ціну спробують утримати різними методами», – заявив нардеп.