Через долар у Києві ростуть ціни на нерухомість

13 Вересня 2014 10:34
dt.ua

dt.ua

“Первинка” за два місяці подорожчала в гривні на 6-12,5%

Середня вартість житла на первинному ринку нерухомості Києва в національній валюті у зв’язку з ростом курсу долара США в липні-серпні 2014 року збільшилася на 6,1-12,5% – до 12,7-30,3 тис. грн за 1 кв. м, при цьому діапазон зростання цін в окремих об’єктах протягом двох місяців поточного року становив 7-55%.

Такі дані оприлюднила консалтингова компанія City Development Solution (CDS, Київ), повідомляє портал “ДЕЛО”.

“Поточний рік досить позитивно, з точки зору розвитку ринку нерухомості, вже можна попередньо оцінити, оскільки за вісім місяців поточного року ринок поповнився 23 новими житловими проектами, а це в цілому 6,5 тис. нових квартир”, – зазначила директор CDS Ярослава Чапко.

При цьому вона зазначила, що в липні-серпні-2014 на ринок житлової нерухомості столиці вийшло сім нових проектів із загальним обсягом пропозиції в 1,5 тис. Квартир, тоді як у січні-червні-2014 в цілому – 16 нових проектів на 5 тис. квартир.

На думку Чапко, настільки значне збільшення нової пропозиції на ринку нерухомості Києва викликано, переважно, зростанням прибутковості девелоперів від продажу житлової нерухомості на тлі падіння прибутковості комерційної нерухомості.

“Що характерно, якщо на початку року нова пропозиція було переважно в сегменті економ-і комфорт-класу, тобто, бюджетного житла, то вже з літа поповнення пішло у всіх сегментах ринку”, – зазначила Чапко, уточнивши, що у вересні-жовтні починаються продажі в ряді нових житлових об’єктів Києва.

За даними CDS, в липні-серпні-2014 середня вартість 1 кв. м житла класу “економ” на первинному ринку нерухомості столиці зросла на 12,5% – до 12,717 тис. грн, “комфорт” – на 11,8%, до 14,107 тис. грн, “бізнес” – на 6,1%, до 18,038 тис. грн, і “преміум” – на 10,9%, до 30,308 тис. грн.

Чапко також зазначила невисоку, але разом з тим стійку динаміку зростання попиту на житлову нерухомість в Києві в липні-серпні-2014 і з початку року в цілому, в тому числі у зв’язку з переїздом столицю переселенців через бойові дій в східних областях України.

Крім того, зростання продажів пов’язане з виходом на столичний ринок житлової нерухомості “бюджетних пропозицій”, що дозволило громадянам реалізувати відкладений попит, додала Чапко.

За її словами, також у цьому зв’язку населення отримало можливість, якої, судячи по росту інвестиційних угод переважно в сегменті житла класу “економ” і “комфорт”, скористалося, вклавши грошові кошти в купівлю житла, як з метою заощадження, так і для отримання прибутку.

“Ті, хто встиг купити на початку року за курсом 8-9 грн / $ 1, сьогодні вже заробили, як мінімум, 30-40% дохідності”, – зазначила Чапко.

Джерело: Сегодня.ua