Експерт: Держслужби тільки заважають працювати аграріям

24 Вересня 2014 13:30

business-tv.com.ua

business-tv.com.ua

Контроль якості у сфері сільського господарства повинні здійснювати незалежні приватні компанії. Таку думку висловив ForUm’у експерт з питань АПК Володимир Коновальчук.
«Контроль повинен бути, але займатися ним повинні, як у розвинених країнах усього світу, приватні компанії. Контроль потрібен, щоб представити покупцю документи про те, що продукція відповідає даній якості. Ініціатива повинна йти від самого бізнесу, і вона буде йти. Для цього і потрібні приватні компанії. І вони виникнуть самі собою, тому що буде така необхідність, вона вже є», – пояснив експерт.
При цьому Коновальчук підкреслив, що державний контроль породжує тільки корупцію.
«Як тільки починає здійснюватися державний контроль за якістю – це закінчується корупцією», – сказав він.
«У сфері сільського господарства держслужби тільки заважають бізнесу працювати. Головний аргумент – навіщо нам люди, які гроші отримують, ще й заважають працювати? У нас державний сектор на душу населення в процентному співвідношенні більше в три-чотири рази, якщо порівнювати з Сполученими Штатами, іншими розвиненими країнами. Це означає, що наш держсектор можна як мінімум в три-чотири рази скоротити. Це буде економити величезні кошти, ці люди зможуть зайнятися чимось корисним, а не заважати бізнесу», – висловив думку Коновальчук.
При цьому експерт зазначив, що в деяких сферах державний контроль необхідний.
«Що стосується не сільськогосподарського контролю – наприклад, забруднення навколишнього середовища або забруднення хімікатами, то тут так, існують державні органи, які стежать за тим, щоб ніякі речовини, що загрожують життю людей, не потрапляли, наприклад у воду. Такі органи контролю потрібні», – резюмував Коновальчук.
Нагадаємо, Кабмін прийняв рішення про зміни у структурі держорганів з контролюючими функціями. Згідно з постановою Кабміну №442 від 10.09.2014г. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», з 56 наявних нині в Україні контролюючих держорганів залишиться 27. Зокрема, буде ліквідована Державна інспекція сільського господарства.