Київський художник розписав будинки портретами вчених і поетів

9 Вересня 2014 11:44
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У Києві на житлових будинках, біля табличок із нумерацією, почали з’являтися портрети людей, на честь яких названі вулиці. Так, на Воскресенці зображені портрети живописця Василя Перова, винахідника Миколи Кибальчича і письменника Едуарда Вільде. Намалював їх на фасадах будинків художник Дмитро Журавель. “На честь цих відомих особистостей були названі вулиці, а багато жителів житлового масиву навіть не знають, що це за особистості. От і було вирішено таким способом “розкрити” для киян історію цих відомих людей”, – каже Журавель.

10

Письменник. Едуард Вільде. Фото: Д. Журавель

ФАРБИ І ТРАФАРЕТИ. На створення портретів у художника пішов тиждень. За цей час хлопець поодинці намалював 13 портретів. “Найважче виготовити ескіз-трафарет. Портрети знаменитостей я знайшов в інтернеті, переніс зображення з паперу на щільний картон. Тільки для одного портрета потрібно було виготовити три окремих трафарету, оскільки фарба накладається шарами. Розмір портретів Кибальчича і Вільде – 100 на 70 см, а Перова – 180 на 200 см”, – пояснив ґрафітник.

9

Художник. Портрет Василя Перова найбільший – два метри. Фото: Д. Журавель

“Полотнами” для портретів послужили постарілі фасади житлових будинків, колишні дворницькі та старі котельні. “Спочатку я завдавав основу – жовто-блакитний фон, а вже після, за допомогою аерозольної фарби – сам портрет і підпис внизу: ім’я, прізвище особистості, – розповів Дмитро Журавель. – Перш за все я хотів зобразити діячів мистецтва, а не затятих радянських революціонерів, в честь яких так само названі деякі вулиці житломасиву”, – пояснив художник.

ЖИТЕЛІ “ЗА”. Тепер у планах Дмитра намалювати портрети письменника Івана Микитенка, поета Сулеймана Стальського і Алішера Навої. “Трафарет Микитенка у мене вже готовий. Після того як я закінчу з Воскресенкою, займуся рідною Троєщиною. Хочу намалювати портрети письменників Оноре де Бальзака і Теодора Драйзера – це для початку”, – розповідає ґрафітник.

Місцеві жителі від такого творчості в захваті. “Все життя прожила на вул. Вільде, думала, це якийсь радянський військовий, і тільки зараз дізналася, що він був письменником і написав багато сатиричних творів”, – розповідає пенсіонерка Тамара Лещенко. “Побільше б таких робіт. Це краще, ніж обшарпані стіни і нецензурні фрази”, – каже киянка Євгенія Евгеньева.

Допоможуть знайти будинок пожежникам

У Дніпровській РДА – тільки “за” портрети на фасадах, і обіцяють навіть проспонсорувати художників матеріалами для роботи. “Ми саме розшукуємо художників і графітчиків, які б узялися за прикрашення торців будинків, парканів та старих будівель – таких, як, наприклад, бойлерні або котельні. Адже сильно ці будівлі свого часу постраждали від рук місцевих вандалів, які замальовували їх незрозумілими написами і непристойними малюнками. Так що ми тільки “за”, якщо художники візьмуться творити на таких “полотнах”. Ми ж, в свою чергу, готові проспонсорувати художників всім необхідним для роботи – фарбами і пензликами”, – розповів “Сегодня” глава Дніпровської РДА Ярослав Горбунов.

Стануть в нагоді портрети і столичним рятувальникам: останні зізнаються, що номер будинку з портретом запам’ятовується краще. “Пожежні, ще до виїзду, детально вивчають план міста. Такі малюнки допоможуть наочно запам’ятати вулицю або будинок”, – кажуть в ДСНС Києва.

Джерело: Сегодня.ua