Київський іподром хочуть знести заради торгового центру

9 Вересня 2014 11:53
traveltipz.ru

traveltipz.ru

Київський іподром – у небезпеці. Міська влада розглядає варіант, при якому підприємство перенесуть за місто, а на його місці побудують великий торговий центр: про таке рішення заявляв екс-глава КМДА Володимир Бондаренко. Як розповіли “Сегодня” експерти, підприємство можуть закрити в будь-який момент. Влада, втім, запевняє, що остаточного рішення про долю іподрому ще не прийняли, і не виключають, що чіпати споруду не будуть.

СКАСУВАННЯ РІШЕНЬ. “Ще у 2009 році Київрада своїм рішенням змінила цільове призначення території, де зараз знаходиться іподром, під будівництво торгівельно-розважального комплексу. Проект тоді так і не реалізували, але рішення не скасували, тому документ має юридичну силу. Що буде далі з іподромом, ми поки не визначилися. Найближчим часом з керівництвом міста ми обговоримо це питання і визначимо долю іподрому. Якщо буде прийнято рішення не на користь іподрому, то обов’язково будемо будувати альтернативний комплекс. Але, можливо, в менших масштабах – адже зараз його територія (майже 40 га) практично не використовується”, – розповів “Сегодня” директор департаменту земресурсів КМДА Олексій Поліщук.

Фахівці запевняють: зменшувати територію іподрому не можна, оскільки це обмежить можливості його розвитку. “Якщо і зменшувати іподром, то ненабагато, адже є певні стандарти, які не можна порушувати. У 2-3 га повноцінний іподром не поміститься однозначно. Але ж від цього залежить і розвиток конярства України”, – пояснила нам генсек Федерації кінного спорту Київщини Ірина Мусієнко.

“В місті достатньо вільної землі, щоб перенести іподром – наприклад, близько тисячі гектарів біля Конча-Заспи. Але щоб скористатися цією землею, потрібно скасувати безліч незаконних рішень, ухвалених попередньою владою. Ми будемо наполягати на скасуванні рішення про зміну цільового призначення землі під іподромом”, – запевнила “Сегодня” член земельної комісії Київради Тетяна Меліхова.

КРЕДИТНА ПАСТКА. Іподром завжди був ласим шматочком для забудовників. “На його розвиток був узятий кредит, але вчасно його не загасили. Коли у підприємства утворилася заборгованість в 160 тис. грн, кредитори почали описувати його майно – таким чином його планували вивести з комвласності. Чотири місяці тому нам вдалося тимчасово врегулювати питання: ми перекредитували борги і змінили періоди виплат. Але якщо іподром буде так працювати і далі, його приведуть до закриття. Адже якщо накопичуються борги, про розвиток не може бути й мови”, – говорить депутат Київради Володимир Бондаренко.

В іподрому борг в шість мільйонів

Керівництво іподрому серйозно стурбоване. “Ми висимо на волоску. З приходом нової столичної влади нічого не змінилося. Ніхто нам поки не говорить про подальші плани, а це насторожує. Зараз на підприємстві близько 250 коней, працюють 92 людини. Щонеділі у нас проходять скачки. Але у нас великі борги: вони накопичувалися під час кризи, ще з 2007-го, і зараз становлять 6 млн грн: ми їх повинні Пенсійному фонду та податковій. Зараз наше підприємство на себе заробляє, але впритул: на борги грошей не вистачає. А адже на них ще налічується пеня! Втім, незважаючи на труднощі, зарплату працівники отримують стабільно, та й “комуналку” ми платимо вчасно”, – розповів “Сегодня” директор іподрому Олександр Шинкаренко.

Варто відзначити, що в комплекс везуть на випробування коней з усієї країни, щоб визначити їх здібності. Також на базі іподрому працює Центр реабілітації дітей, хворих на ДЦП.

Джерело: Сегодня.ua