Київським хрущовкам загрожують пожежі через бойлери

15 Вересня 2014 10:31
gigamir.net

gigamir.net

Електромережі старих столичних будівель не витримають напруги при роботі водонагрівачів. У Києві хрущовки та інші старі будівлі опинилися в зоні високого ризику виникнення пожеж через одночасну роботу бойлерів у квартирах. Про це Корреспондент.net повідомили в прес-службі ДСНС.

Загоряння в будинках може викликати перевищення допустимої норми напруги в електропроводці. Зокрема, в таких будівлях є велика ймовірність того, що через перевантаження будуть пошкоджені автомати в щитовій. “Якщо в будинку близько 50 квартир, і в кожній з них включать по бойлеру, в будь-якому випадку електромережі не витримають напруги, – зазначив представник прес-служби ДСНС Руслан Зайченко. – Також багато що залежить від рівня споживання електрики та води – які пристрої можуть собі дозволити кияни”.

До підвищеної пожежонебезпеки в Києві призвело відключення гарячої води, через яке мешканці столиці стали масово встановлювати в квартирах електричні водонагрівачі. За словами рятувальників, перевантаження проводки особливо небезпечне через те, що зазвичай в таких випадках електропровід загоряється в малодоступному місці, і до нього складно дістатися.

Для розвантаження електромережі Зайченко радить перейти на економний режим користування водонагрівачем – включати його в розетку тільки у випадках, коли потрібна тепла вода. При цьому потрібно розрахувати час, який пристрій витрачає на нагрівання (одну-дві години).

“В ідеалі краще включати бойлер вранці або вдень, оскільки найбільше напруження в електромережі вечорами”, – сказав Зайченко. Також не рекомендують підключати до подовжувачів комбіновані розетки на два-чотири гнізда або трійники. Небезпечне одночасне включення телевізора, праски та інших електроприладів, в тому числі і в одну розетку. При цьому їх не можна залишати без нагляду. Рятувальники радять перевіряти, чи щільно прилягають контакти в місцях з’єднання дротів приладів до вилки. До того ж, заборонено використовувати саморобні нагрівачі. Усього з січня по липень в Україні через порушення правил пожежної безпеки при використанні електроприладів сталося 7 тисяч 219 пожеж, тоді як за аналогічний період 2013 – 7 тисяч 383 випадки.

Цього року збитки від пригод оцінили в 191 тисячу 144 гривні. Як повідомляв Кореспондент.net, у багатьох районах Києва гарячу воду відключили через дефіцит газу після припинення поставок палива з Росії в середині червня.