Киян косить вірус парагрипу, що викликає запалення легенів

17 Вересня 2014 09:00

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Серед симптомів – температура і першіння в горлі
Киян косить незвичайна застуда, яку медики називають парагрипом. Масово хворіють дорослі і діти. Починається він з головного болю, при цьому дере в горлі і підвищується температура. Іноді захворювання може ускладнитися запаленням легенів (пневмонією). Також серед симптомів – біль у грудній клітці, озноб, головний біль і кашель.

ХВОРІЮТЬ МАСОВО. “У мене чотири дні була температура +38. Я думала застуда, пішла до лікаря, виявилося – запалення легенів! В лікарнях – черги, люди говорять про епідемію”, – розповіла киянка Світлана Рудометова.

Медики попереджають: парагрип, на відміну від грипу, легше передається в транспорті, і становить серйозну небезпеку для людей старших 60 років, маленьких дітей, діабетиків і просто людей з ослабленим імунітетом. Якщо ж людина міцна, то її організм справляється з інфекцією за тиждень. “За останній тиждень до медиків звернулося 12 700 киян (на 300 осіб менше, ніж минулого року). У всіх діагностували парагрип. Велика частина хворих – діти”, – розповів “Сегодня” головлікар Київського центру здоров’я Отто Стойко.

За його словами, кількість хворих киян – в межах норми. “Сплеск захворювання – сезонний, і пов’язаний з тим, що діти і студенти пішли на заняття, і приносять інфекцію додому. Велике скупчення людей в транспорті також сприяє поширенню інфекції”, – пояснює Стойко.

ВАКЦИНА В ЖОВТНІ. Найнадійніший спосіб уберегтися від простудних захворювань – вакцинація. “Ми можемо порадити зробити щеплення, оскільки вони платні. Торік вартість одного була від 65 до 95 гривень. Цього року ціна, скоріше за все, виросте – через курс долара”, – говорить Стойко. За словами Михайла Радуцького, заступник голови КМДА з питань медицини, очікувати спалах грипу в Києві можна тільки до листопада. “Пік захворювання очікуємо традиційно наприкінці осені. Оскільки штам епідемії цього року поки не встановлений, вакцина буде готова у жовтні – вона пройде реєстрацію, і буде застосуються. Вся вакцина у нас імпортна, ціна її залежить від курсу євро. Російську вакцину ми принципово не купуємо – користуємося бельгійською, французькою та голландською. Якщо гривня зміцніє, то й вакцина дорожчати не буде”, –
говорить Радуцький.

Поки ж він радить киянам їсти часник і цибулю, не переохолоджуватися, перед виходом з будинку мазати ніс оксоліновою маззю і ретельно мити руки після прогулянок.

Медики: “чекаємо свинячий грип”

За словами медиків, всього за 4-8 годин вірус грипу здатний “захопити” окремо взятий офісний будинок – і вже до кінця робочого дня їм можуть бути інфіковані близько половини співробітників, адже в закритих приміщеннях мікроби поширюються в рекордні терміни. Досить комусь із колег прийти на роботу з грипом, необачно кашлянути в кулак і схопитися рукою за дверну ручку – і решта
також стають потенційними пацієнтами лікарні.

Найбільш небезпечні під час епідемії місця громадського користування, нагадують лікарі: метро, тролейбуси, трамваї, маршрутки. “У зоні ризику також торговельні центри, кінотеатри, школи, дитячі садки. Там вірус розповсюджується дуже швидко. Добре, якщо робочі поверхні в таких приміщеннях регулярно протирають і роблять вологе прибирання. Але хто знає напевно, як часто там прибирають? Тому, коли по місту почне ходити вірус, я б радив рідше бувати в місцях великого скупчення народу”, – говорить Михайло Радуцький.

Медики заспокоюють: нових штамів вірусу грипу цього року в світі не зафіксовано. Тому столичні епідеміологи та інфекціоністи в нинішньому сезоні чекають старих знайомих: вірус грипу В “Массачусетс”, а також два вірусу грипу А – “Вікторія” і “Каліфорнія”. Останній, до речі – той самий “каліфорнійський, або свинячий грип” (H1N1), який став причиною пандемії 2009-2010 років. “Боятися свинячого грипу вже не варто: за останні кілька років ми встигли виробити до нього імунітет, так як частина населення перехворіла, а частина отримала щеплення. Але ми чекаємо також сезонний сплеск захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) – він спостерігається щорічно восени, як тільки холодає. До ГРВІ належать десятки респіраторних вірусних інфекцій, включаючи риновірусні інфекцію – винуватицю банального нежитю і парагрипу”, – розповіла нам доктор медичних наук Ірина Боброва.