Мазут – дорого, вугілля – нереально, без газу – ніяк

19 Вересня 2014 10:00

joinfo.ua

joinfo.ua

Напередодні опалювального сезону та в умовах ліміту газу тема використання альтернативних видів палива для київських ТЕЦ і котелень актуальна як ніколи. «Вечірній Київ» поцікавився у ПАТ АК «Київенерго», чи дійсно реальний для енергетиків перехід на інші види палива, або ж це порожні балачки.
1. На яких видах палива можуть працювати ТЕЦ і районні котельні, окрім газу та мазуту?
– Енергоблоки ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 можуть працювати на газі чи мазуті (що не потребує переобладнання). Водогрійні котли ТЕЦ-5 та 6 можуть працювати на газі та мазуті, а енергоблоки на них же, які використовуються для додаткового підігріву мережної води, – лише на газі. Що стосується районних котелень і станцій теплопостачання, то використання мазуту потребує наявності господарства з його зберігання та подачі, що передбачено лише на деяких теплоджерелах.
2. А на вугіллі? Чи на інших видах палива?
– Робота на вугіллі потребує принципово іншої технології, додаткового обладнання з транспортування та подрібнення сировини, а також систем очищення для нівелювання впливу продуктів переробки на довкілля. Таке переобладнання фактично рівноцінне побудові нових потужностей. Тож на цьому виді палива блоки ТЕЦ працювати не можуть.
Використання альтернативних видів палива, таких, як, наприклад, дерев’яна тріска або солом’яні пелети, потребує фактично будівництва нових котлів для переробки цього палива і відповідного суміжного господарства.
3. Чи планується перехід на альтернативні види палива?
– «Київенерго» вивчає питання доцільності використання альтернативних видів палива. Для нас найбільш вірогідним варіантом переведення газових котелень на біопаливо є будівництво повністю нових котелень на території існуючих газових теплових джерел з використанням уже підведеної інфраструктури електричних, водних і теплових мереж. У рамках таких проектів потрібно встановлювати нові котли, систему автоматичної подачі палива, автоматизований склад палива та інше обладнання.
4. Скільки часу та коштів потрібно для переобладнання?
– Будівництво малої котельні на біомасі потужністю 2 МВт триватиме 1–1,5 роки від початку проектування та коштуватиме до 700 тис. євро. Будівництво потужнішої котельні, наприклад, на 35 МВт, займе 2–3 роки та коштуватиме до 10 млн євро. На сьогодні компанія провела дослідження ринку альтернативного палива (біопалива) Київської області, визначила оптимальний радіус збору палива та доступні обсяги. Розробляється техніко-економічне обгрунтування будівництва ТЕЦ електричною потужністю 10 МВт на біопаливі. Також підібрані майданчики, на яких можливе будівництво невеликих котелень на біопаливі, триває пошук фінансування пілотних проектів.
5. Скільки коштує 1 кубометр різних видів палива (газ, мазут, біопаливо тощо), якщо порівнювати у грошовому еквіваленті?
– Мазут нині – найдорожче паливо, він коштує 8200 грн за тисячу кубометрів. Газ коштує 5184,16 (для промислових споживачів) та 1091 (для виробництва теплоносія для населення) грн, дерев’яна тріска обійдеться у 500 грн за такий самий обсяг, солом’яні пелети – 1500. Але слід зазначити, що відповідно відрізняється і середня калорійність різних видів палива. У мазуту вона найвища – 9500 Ккал, у газу – 8200, у дерев’яної тріски та пелет – 2100 та 3700 відповідно.