Микола Томенко: Громадськість нарешті повернула Шевченка в лавру

30 Вересня 2014 09:30
ridna.ua

ridna.ua

29 вересня 2014 року на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відкрили пам’ятний знак Тарасові Шевченку. Монумент встановили на місці, де він у 1846 році створив сепію із зображенням Церкви Всіх Святих.

Пам’ятний знак виготовлено Творчою майстернею Олеся Сидорука та Бориса Крилова. Надпис на композиції пам’ятного знаку: «Тут 1846 року Тарас Шевченко намалював етюд «Церква Всіх Святих у Києво-Печерській лаврі».

Проект реалізовано за кошти меценатів та членів Громадського оргкомітету, до складу якого входять засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Гальченко, секретар Національної спілки журналістів Віктор Набруско, громадський діяч Іван Гладуняк, а також лауреати Шевченківської премії Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська, Марія Матіос та інші.

Як зазначили під час відкриття, Києво-Печерська лавра була одним із улюблених місць поета в Києві. Тут він працював, про неї писав у поетичних та прозових творах, згадував, перебуваючи у засланні. Пам’ятний знак зроблений в такий спосіб, що кожен може умовно доторкнутися до місця роботи Т. Шевченка, копії його мольберта, порівняти, як з плином часу змінилася Церква Всіх Святих, яку він малював у 1846 році, і територія навколо неї.

DSC_7965

«Про необхідність повернення Тараса Шевченка в Києво-Печерську лавру говорилося вже не одне десятиліття, і нарешті нам спільно вдалося це зробити без залучення бюджетних коштів та чиновників», – сказав під час урочистого відкриття пам’ятного знаку ініціатор ідеї, голова громадського оргкомітету та засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

DSC_7843

«Це – символічна подія, – зауважив М. Томенко. – Адже так історично сталося, що попередня влада здебільшого пошановувала похованих в лаврі ворогів України та критиків Шевченка». Він нагадав, що свого часу П. Столипін, який похований на території Києво-Печерської лаври, неодноразово заявляв, що «зробить все, щоб пам’ятники Шевченка ніколи не з’явились в Україні». До речі, зауважив Томенко, історія зі встановленням пам’ятника Т. Шевченку у Києві теж є складною, бо його встановили аж з п’ятої спроби.

«Сподіваємось, що з поверненням Шевченка в лавру та відкриттям пам’ятного знаку на його честь Києво-Печерська лавра стане більш українською, а Українська православна церква, що перебуває на території лаври, ближчим часом позбудеться свого додатку «Московський патріархат». Ми прагнули, щоб цей пам’ятний знак був «живим», щоб люди відчули енергію Шевченка як пророка, поета, художника. Це стимулюватиме і надалі відкривати для себе Генія нашого народу», – зазначив Микола Томенко.

Фото Сергія Ковальчука, «Голос України»

«Рідна країна»