Надійшов вересневий час – сім погод у нас

1 Вересня 2014 06:49

pogoda 4

“Надійшов вересневий час – сім погод у нас.” Мовить народне прислів’я про перший місяць осені, що якраз ступив на поріг разом з першими дзвінками, які щойно пролунали у школах.

Свою назву вересень отримав від рослини – вереса – рожево – бузкове суцвіття якої саме зараз починає вкривати соснові бори, торф’яники та піщані пагорби Полісся. Ця назва першого місяця осені закріпилася у нашій мові порівняно недавно, лише на початку 20-того сторіччя. А до того, в кожному регіоні України він називався по – своєму, зокрема, зарев, маїк або ж сівень.

Давні ж українці взагалі називала вересень “ревун”, від оленів та лосів, які саме о цій порі влаштовують шлюбні ігри. З цього дня колись бралися за копання буряків, бо ж вересніє, то й дощик сіє. А також підмічали: “Вересневий дощ, що почався вранці, довго не йтиме”.

У народі 1 вересня вшановували Андрія Стратилата і говорили, що Стратилат «бабиним літом» багат, тобто, від цього часу починається «бабине літо».

За церковним календарем 1 вересня вшановують мученика Андрія Стратила та і з ним 2593-хмучеників, святителя Питирима, мучеників Тимофія, Агапія і Феклу.

Іменинниками 1 вересня є Андрій, Тимофій, Фекла, Агапій і Питирим.

Події у Києві 1 вересня:

1632 – Лаврська школа була об’єднана з Київською братською школою у Київську колегію, що дістала назву Києво-Могилянської.

1898 — відкрився Київський політехнічний інститут. Ідея його створення була висловлена ще у 1880 році, та перші збори установчого комітету відбулися лише у 1896. Першим директором Політехнічного інституту 30 січня 1898 р. було призначено професора Віктора Львовича Кирпичова, а першим головою Комісії на випускних іспитах, у 1903 році став Дмитро Менделєєв.

1964 — відкрився перший в Україні широкоформатний кінотеатр «Україна».

2001 – почав діяти новий Карний кодекс, за яким відмінено смертну кару.

1 вересня відзначають:

Міжнародний День знань

Всесвітній день миру

Джерело: Рідний Київ