Непомітні для хвороби

21 Вересня 2014 13:30

eveningkiev.com

eveningkiev.com

Зміна сезону, легковажне ставлення до температури навколишнього середовища, віруси – усі ці чинники сприяють тому, що з початком осені ми починаємо кашляти, скаржитись на біль у горлі чи нежить. У такий час імовірність підхопити недугу є дуже великою. Але й способів боротьби з інфекціями існує вдосталь. Імунітет завжди отримує удар на початку осені, коли багато людей виходять з відпусток. Інфекції поширюються блискавично.
Ослабленню організму сприяють стрибки температури: удень маємо до +23°С, а ввечері – тільки +13°С. Такі перепади небезпечні для судин і збавляють захисні сили. А щойно організм слабшає, будь-яка інфекція отримує шанс. Саме тому українці зараз масово хворіють на респіраторні недуги.
Якщо ви часто застуджуєтесь, пройдіть курс профілактичного лікування горла й носа. У фізіотерапевтичному відділенні поліклініки вам запропонують на вибір тубускварц, лазерну магнітотерапію, електрофорез, інгаляції.
Ефективним у боротьбі з грипом є профілактичне щеплення. Його потрібно робити за два тижні до можливого початку епідемії. До речі, за статистикою, вакциновані від грипу люди хворіють у дванадцять разів менше за решту. Регулярно вживайте полівітаміни, адже вони значно зміцнюють імунітет. Візьміть за правило пити чай з лимоном. Вітамін С, на який багатий цей цитрус, чудово доповнить імунозміцнювальний раціон. Уживайте вітамін Е – він допоможе знизити ризик занедужати на третину. Його можна купити в аптеці, а в натуральному вигляді він міститься у великій кількості в морепродуктах, винограді, зернах пшениці.
Важливо правильно обирати одяг. На руках та ногах у людини є безліч біологічно активних рецепторів, і якщо вони змерзнуть, застуди не уникнути. Якщо все ж захворіли й відчуваєте нездужання, необхідно дотримуватися постільного режиму. Жодну інфекційну недугу не можна переносити на ногах, оскільки це в десятки разів збільшує ризик розвитку ускладнень. Організм бореться з інфекцією, тому важливо створити для нього комфортні умови, аби він не витрачав енергію на фізичну активність.
Не завадить викликати лікаря. Фахівець точно з’ясує, на що саме ви занедужали, та виключить наявність серйозних діагнозів. Окрім того, лише лікар може визначити, на яких збудників захворювання необхідно впливати лікарськими препаратами – на віруси чи на бактеріальну інфекцію, котрою ускладнилася хвороба. Адже бактерій і вірусів позбуваються по-різному. Загалом, за словами фахівців, цього року українцям не загрожують масштабні епідемії грипу. Нових штамів захворювання у світі зафіксовано не було. Однак наші співвітчизники все одно хворітимуть на грип. Повернуться три минулорічні штами: А/Вікторія, В/ Массачусетс і А/Каліфорнія. До речі, каліфорнійський вірус – це той самий «свинячий грип» (H1N1), який став причиною пандемії 2009 року. Проте ліка- рінфекціоністи запевняють, що відтоді він дуже послабшав, оскільки в населення сформувався до нього імунітет