Новий Генплан Києва забороняє висотні будови в зоні заповідників?

14 Вересня 2014 08:27
dt.ua

dt.ua

У проекті нового Генерального плану Києва прописані жорсткі регламенти та режими, згідно з якими забороняється будівництво висотних будівель та будівель підвищеної поверховості на територіях заповідників, буферних зон та охоронних зон пам’яток, зон охоронюваного ландшафту. Про це заявив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

“З урахуванням побажань громадськості заблоковане розміщення нових житлових хмарочосів у дворах, на Кловському узвозі, у Виноградному провулку, на проспекті Героїв Сталінграда, а також інших скандально відомих будівництв в центральній частині міста”, – сказав Сергій Целовальник.

Він зазначив, що ці ділянки в новому Генплані будуть використовуватися для створення внутрішньоквартальних скверів. Целовальник наголосив, що на лівобережжі в заплаві Дніпра зберігаються Русанівські та Нижні Сади як рекреаційні легені Києва.

У новому Генплані, за словами головного архітектора, передбачено збільшення обсягів будівництва доступного та соціального житла до 300 тис. м щорічно, що дозволить поступово ліквідувати його дефіцит. Позначено території для розміщення такого житла. Також пропонуються механізми забезпечення доступним житлом молоді, сімей військовослужбовців та інших громадян, які цього потребують.

Целовальник зазначив, що крім нового будівництва, значна увага приділяється санації існуючого житла, включаючи утеплення фасадів, ремонт покрівель і під’їздів, заміну ліфтів та інженерних комунікацій. Передбачена комплексна реконструкція кварталів панельних 5-поверхових будинків.

Крім того, планується за участі громадськості перегляд нереалізованих проектів будівництва та оптимізація схеми транспортного руху. “При цьому пріоритет віддається громадському транспорту з організацією виділених (відокремлених) смуг. Передбачається активний розвиток легкого метро, перетворення міської кільцевої електрички з додаванням функцій наземного метро і включенням в систему швидкісного рейкового транспорту. Закладається мережа велосипедних доріжок ”, – зазначив головний архітектор Києва.

Джерело: Сегодня.ua