Обережно:як шахраї наживаються на патріотизмі киян

12 Вересня 2014 13:36
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Просити у киян “на фарбу” стало бізнесом, а за роботу пропонують по 150 грн в день

У соцмережах киянам відкрито пропонують заробити на патріотизмі. За “зарплату” 150 гривень на день, потрібно стояти біля траси і збирати гроші на фарбу. Офіційного працевлаштування роботодавці не надають, але інвентар – фарбу, пензлики і бокс для пожертвувань – видадуть.

“Потрібні люди (дівчата) на роботу по збору коштів на фарбу, Правий берег, оплата – 150 грн / день, розрахунок в кінці дня, робота на постійній основі. Працюємо з 9 до 19 (година обіду включена)”, – свідчить оголошення, розміщене в групі “Подработка в Киеве, митинги-массовки”. Таких оголошень в соцмережах – десятки.

У цій же групі знаходимо на перший погляд патріотичне оголошення: “На акцію фарбування нашого улюбленого міста потрібні молоді, енергійні люди від 14 років!”. Розмістила його дівчина під ніком For You. Дзвонимо їй, дізнаємося подробиці про роботу. “Графік: 6 годин на день. Оплата – 150 гривень, виплачується на наступний день. Інвентар ми даємо свій – якщо фарбувати, то фарбу і пензлик, якщо збирати гроші, то бокс. Якщо вас зацікавило, вкажіть ваші ПІБ, вік і номер телефону”, – розповіла “роботодавець”. Крім інвентарю, обіцяють також робочу форму – блакитну кепку і жовту футболку. На запитання, яку організацію вони представляють, дівчина відповідає: “Справедливі патріоти”.

ЯК ВІДРІЗНИТИ АФЕРИСТІВ. “Люди, які від нашого імені пропонують роботу – аферисти”, – обурюється активіст Роман Реведжук, який, власне, створив громадську ініціативу “Справедливі патріоти”. За його словами, відстежити аферистів просто неможливо, їх з кожним днем стає все більше. “У нас є своя форма – жовті накидки, на лівій стороні яких – блакитна вишивка, і логотип “Справедливі патріоти”. Фарбу ми частіше купуємо за свої кошти. Але у нас є коробка для грошей на фарбу: вона опломбована. Кожен, хто бажає, може пожертвувати нам кошти, але ці гроші ми передаємо на лікування поранених солдатів, а не на оплату праці волонтерів! Більш того, перед тим як фарбувати об’єкт, ми стираємо стару фарбу, протираємо антикорозійним розчином і тільки після цього наносимо нову фарбу, причому дорогу (180 гривень за 10 літрів): вона повільніше вигорає і не злазить. А псевдопатріоти мажуть як попало”, – розповів “Сегодня” Роман Реведжук.

За його словами, за один день один фаьшивий “патріот” може зібрати до 2 тисяч гривень. “Люди жертвують по 10, по 50 і по 100 гривень. Неважко порахувати, скільки за день збирають такі аферисти по Києву”, – каже Роман. Зараз “Справедливі патріоти” оздоблюють Південний міст, а потім візьмуться за міст Метро. “Будемо виправляти роботу псевдопатріотів”, нарешті пофарбуємо його нормально”, – каже Реведжук.

Аферистам загрожує тільки штраф

“Люди самі жертвують гроші псевдоволонтерам, тому ми не маємо права їх затримувати. Кияни, які підозрюють, що “художники” займаються шахрайством, повинні звернутися із заявою в міліцію. І тільки в цьому випадку у нас буде підстава для перевірки цих людей”, – розповіли в главку столичної міліції. Поки ж, за словами правоохоронців, надійшла тільки одна заява, в Дарницькому районі – зараз там ведеться перевірка. “Псевдопатріотам доведеться сплатити штраф, суму якого встановить суд”, – пояснили в міліції.

В КП “Благоустрій” роботі “художників” не перешкоджають – і справжніх, і фальшивих. “Коли хвиля патріотизму вщухне, комунальні працівники повернуть об’єктам їх колишні кольори. Залишимо тільки найкрасивіші”, – говорить “Сегодня” перший заступник директора КП “Благоустрій” В’ячеслав Солошенко.

Джерело: Сегодня.ua