“Плем’я” може стати найкращим європейським фільмом року

19 Вересня 2014 08:20

kinopoisk.ru

kinopoisk.ru

Фільм українського режисера Мирослава Слабошпицького “Плем’я” потрапив до довгого списку претендентів на звання кращого європейського фільму року. Із 50 фільмів оберуть номінантів на призи Європейської кіноакадемії, повідомляє її сайт.
У лонг-ліст потрапили фільми з 31 європейської країни. 20 країн, які делегували найбільшу кількість членів Кіноакадемії, вибрали по одному національному фільму від своєї країни. Решту списку сформовано запрошеними експертами з Великобританії, Швеції, Болгарії, Іспанії, Франції та Боснії і Герцеговини.
Окрім “Племені”, в лонг-ліст потрапили “Голгофа” Джона Майкла МакДонаха, “Левіафан” Андрія Звягінцева, “Лок” Стіва Найта, “Містер Тернер” Майка Лі, режисерська версія “Німфоманки” Ларса фон Трієра, “Побудь у моїй шкурі” Брендана Фрейзера, “Валенса” Анджея Вайди, каннський лауреат “Зимовий сон” Нурі Більге Джейлана. “Зимовий сон” Туреччина висунула на “Оскар”, Польща висунула “Іду”, яка також опинилася у цьому списку.
Протягом трьох найближчих тижнів більш ніж 3000 членів Європейської кіноакадемії будуть голосувати за номінації “Найкращий європейський фільм”, “Найкращий режисер”, “Найкращий актор/актриса”, “Найкращий сценарист”.
Решту номінантів визначить журі, яке складається з 7 осіб.
Номінації на призи Європейської кіноакадемії будуть оголошені 8 листопада на кінофестивалі в Севільї.
Церемонія вручення нагород пройде 13 грудня 2014 року в Ризі, яка цього року є культурною столицею Європи.
Нагадаємо, торік найкращим європейським фільмом за версією Європейської кіноакадемії стала “Велика краса” Паоло Соррентіно.
“Плем’я” Мирослава Слабошпицького могли висунути і в лонг-ліст на здобуття “Оскара”. Але український оскарівський комітет вирішив висунути від України драму “Поводир” Олеся Саніна.