Прогулянка по вулиці Московській у Києві: будівля зі “шрамами”, будинок Нестерова і “Зелений готель”

12 Вересня 2014 15:01
ukr.segodnya.ua

ukr.segodnya.ua

На цій вулиці проводилися паради і гуляла міська еліта

Вулиця Московська до 30-х років ХIХ століття вважалася центральною вулицею Києва. Тут проводилися військові паради, а знатна публіка любила прогулятися по її тінистим територіями. Назву свою вона отримала через сусідство з московським гарнізоном, який розташовувався в Печерській цитаделі. Зараз на Московській знаходиться 48 будинків, хоча раніше їх кількість була в рази більше. “Сегодня” разом з київським краєзнавцем Юлією Глєбової пройшла вулицею, де колись проводила своє дозвілля еліта міста.

МОСКОВСЬКА, 2 – БУДІВЛЯ ЗІ ШРАМОМ. Прогулянку починаємо від станції метро “Арсенальна”, вийшовши з якої, потрапляємо на Арсенальну площу, посеред якої стоїть пам’ятник гарматі, що була встановлена на згадку про повстання робітників на заводі “Арсенал”, який донині займає більшу частину майже півторакілометровій вул. Московській. До цього на місці гармати стояв пам’ятник полтавському полковнику Івану Іскрі та генеральному судді Василю Кочубею, після їх демонтажу залишили постамент, на який водрузили знаряддя. Перейшовши по підземному переходу, одразу потрапляємо до центрального входу заводу, який прославився в ХХ столітті як саме велике машинобудівне підприємство міста. Києвознавці називають його “будівлею зі “шрамами”. Навіть зараз на ньому можна розгледіти більше сотні слідів від куль, залишених революціонерами в 1917 році.

1_146

МОСКОВСЬКА, 5 – ДІМ НЕСТЕРОВА. На початку вул. Московської неможливо пройти повз старовинний двоповерховий особняк жовтого кольору, який екскурсоводи ніжно називають Нестеровським. У 1914 році тут оселився разом зі своєю родиною легендарний київський льотчик Петро Іванович Нестеров, правда, прожив тут трохи більше року. На будівлі меморіальна дошка з написом: “У цьому будинку в 1914 році жив видатний льотчик П. Н. Нестеров, вперше в історії авіації в 1913 році зробив на своєму літаку мертву петлю і під час імперіалістичної війни 1914 року протаранив ворожий літак”. Сама будівля побудована в стилі модерн (1899-1999) і належало одному з найбільш затребуваних в Києві архітекторів – Андрію Крауссу, завдяки якому в місті з’явилося понад 40 багатоповерхових будинків і особняків.

_5_7169787__

СУВОРОВА, 9 – СТАРИЙ ІПОДРОМ. Незважаючи на те, що вул. Московська вважалася фешенебельним спальним районом, де було безліч дорогих магазинів, жителям елітних будинків було куди сходити розважитися. За кілька кроків від Московської на нинішній вул. Суворова розміщувався іподром, і щоб туди потрапити, відомі персони прогулювалися саме по центральній вулиці. До речі, подейкують, що окрім київської знаті, на іподромі бував і імператор Микола II. Сама споруда була зведена в стилі бароко архітектором Валеріаном Риковим в XIX столітті. Іподром був схожий на палац з величезними колонами, критими трибунами, ресторанами, залами. Проіснував він до 60-х років минулого століття. Нині залишився тільки помпезний вхід, решта території забудована житловими будинками.

2_38

МОСКОВСЬКА, 30 – ЗЕЛЕНИЙ ГОТЕЛЬ. За цією адресою розміщувався найкращий (на той час) в Києві “Зелений готель” (незабаром звели прибутковий будинок, в якому нині перебуває Печерське РУВС). Особняк був побудований на замовлення Лаври. Назвали його так, оскільки його дах був зеленого кольору. Наприкінці ХІХ століття будівлю було знесено, але в історії залишився факт про те, що в ньому зупинявся Тарас Шевченко. Кобзар, до речі, згадує цей будинок у своїй повісті російською мовою “Близнюки”, а також Олександр Грибоєдов, автор п’єси “Горе від розуму”.

44315861_7169789__

МОСКОВСЬКА, 40-б – ДІМ МУЗЕЙ. Оригінальна одноповерхова будівля, відома як Старопечерський будинок, яка була побудована ще у ХVIII столітті спеціально для сім’ї київського дипломата Петра Веселицький. Після його смерті дружина продала будинок (в 1811 році), і новий власник через десятиліття зробив надбудову. Незабаром будинок був у розпорядженні Введенського жіночого монастиря, і квартири здавалися в оренду. Будинок раніше був дерев’яним, але в часи СРСР, його розібрали і відновили вже цегляним. Зараз там знаходиться Музей культурної спадщини. Тут можна подивитися на найбільшу експозицію, присвячену життю всесвітньо відомого киянина, балетмейстера і танцівника Сержа Лифаря (вхід в музей – 25 грн для дорослих і 10 грн для дітей).

_40_7169784__

МОСКОВСЬКА, 42 – МОНАСТИР І ВІЙТ. А закінчити прогулянку по Московській вулиці пропонуємо, заглянувши в Введенський чоловічий монастир. Сюди приходять тисячі прихожан, щоб помолитися про мир в країні перед чудотворною ікони Божої матері. Але мало кому відомо, що спочатку будівля була маєтком київського війта (1801-1813 рр.) Георгія Рибальського, якраз під час його керування Київ отримав Магдебурзьке право і привілеї. Будівля була побудована в стилі ампір. У 1877 році маєток придбала Мотрона Єгорова, яка після смерті чоловіка створила тут Києво-Введенскую жіночу громаду і допомагала незаможним дамам. З часом там прибудували прибудинкову церкву.

_42_7169785__

Протяжність – 1300 метрів

Час прогулянки – 50 хвилин

Джерело: Сегодня.ua