Що робити, якщо охоронець вимагає показати речі

12 Вересня 2014 10:30
featurepics.com

featurepics.com

– Эй, пацан… Да, ты! Сумку покажи!

– Да пішов ти! Хто ти взагалі такий?

16-літній Влад нахабно посилає охоронця супермаркета і йде геть. Чоловік в чорній формі тільки мовчки відійшов подалі від очей решти покупців.

Хто з них неправий? Звісно, Влада треба було в дитинстві краще виховувати.

А що з нахабним охоронцем?

«Свідомо» довідалося, чи мають право охоронці торгових центрів обшукувати Вас, змушувати залишати речі в камерах схову і що робити у таких випадках.

Якщо охоронець – з Державної служби охорони

Охорона ділиться на два типи – приватна і державна. Державна має більше коло прав і прирівнюється до правоохоронців.

Яку б назву не мав підрозділ, але напис

Яку б назву не мав підрозділ, але напис “Державна служба охорона” на нашивці на рукаві має бути обов’язково

За статтею 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «обшукувати» Вас мають право саме вони – Служба безпеки, Збройні сили, міліція, митники і прикордонники.

Такі охоронці мають бути у формі, з нашивками з написом “Державна служба охорони” і назвою підрозділу.

Огляд здійснюється у випадках:
– коли особа захоплена в момент здійснення крадіжки або безпосередньо після її здійснення;
– наявності ознак здійснення крадіжки у вигляді слідів на одязі і речах;
– коли очевидці прямо вкажуть на дану особу як на особу, що здійснила крадіжку;
– порушення пропускного режиму;
– коли є наявні показання технічних засобів. В даному випадку – запис камери спостереження.

Далі – щодо приватної охорони. З 18 жовтня 2012 року в силу вступив проголосований Радою ще в березні закон про “Охоронну діяльність”. Він значно розширює права охоронців, дозволяючи у ряді випадків застосовувати фізичну силу, користуватись зброєю, надягати на себе бронижелет, арештовувати і спускати на порушників собак.

Фізичну силу чи спецзасоби охоронці зможуть застосовувати лише після попередження і лише у разі нападу чи опору порушника з використанням зброї. Бити закон забороняє вагітних жінок, літніх людей і інвалідів. Затримувати ж порушника (що раніше було заборонено) тепер можна, але охоронці одразу мають викликати міліцію і передати затриманого їм. Також охоронцям дозволять: “під час здійснення пропускного режиму на об’єктах охорони проводити огляд речей фізичних осіб (за їх добровільною згодою), транспортних засобів, вилучення речей і документів, що є знаряддями або предметами правопорушення, перевірку документів, що засвідчують особу, дають право на вхід (вихід) осіб, внесення (винесення), ввезення (вивезення) майна, в’їзд (виїзд) транспортних засобів, зокрема щодо їх відповідності складу матеріальних цінностей, що переміщуються на об’єкти охорони (з об’єктів охорони)”.

Але головне правило для пересічного покупця залишилося в силі – якщо Вас затримують чи кудись просять йти – одразу викликайте міліцію. Ні в які «кімнатки» і «підсобки» йти не погоджуйтесь, а якщо Ви вже там опинилися – слідкуйте за сумками і кишенями. Щоб нічого не підкинули.

Одразу після примусового обшуку, пишіть заяву в міліцію. Доводом стануть свідчення інших покупців, які бачили як Вас «шмагають» та записи відеокамер, які теж потрібно вимагати від адміністрації.

Якщо не пускають в магазин із сумкою

З сумкою в торговий зал не пускають, а на камері схову напис «Адміністрація відповідальності не несе»?

Варіантів вирішення два. Або «пробиватися» в магазин зі своїми речима (знову таки, юридично охоронець – ніхто. Тому його вимоги незаконні). Або все ж таки залишити речі в камері схову.

За статтею 942 Цивільного кодексу, будь-який магазин завжди НЕСЕ відповідальність за здані Вами речі. Підтвердження цьому – видача номерного жетона, ключа з номером, бирки чи будь-якого іншого знаку, що свідчить про прийняття речей на зберігання.

Якщо ж працівники супермаркету не додивилися за Вашою сумкою, то вони зобов’язані відшкодувати Вам збитки в повному розмірі вартості речей, що були в ній (включаючи і саму сумку також). Якщо в супермаркеті відмовляються компенсувати вартість вкраденої (загубленої) речі, слід викликати міліцію.

Якщо мали подібну проблему – звертаєтеся до Київської міської спілки захисту прав споживачів(вул. Нижній Вал, 23-Д тел. факс. 462 –47-49 тел. 428 –71-71). Там нададуть юридичну консультацію і допомогу.