У київському госпіталі воїни АТО читають вірші і просять книги про тактику бою

9 Вересня 2014 13:04
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Для бійців відкрили бібліотеку

Пораненим бійцям потрібні не тільки ліки: після операцій, коли зайнятися нічим, а ходити лікарі ще не дозволяють, справжнім порятунком стають книги, зізнаються військові. Всього за кілька місяців волонтери зібрали цілу бібліотеку (5000 книг) для головного військового клінічного госпіталю Києва, де проходять лікування і реабілітацію бійці із зони АТО. Несуть літературу і кияни, а столичні бібліотеки передають щодня до сотні книг.

ЩО ЧИТАЮТЬ? Всього в госпіталі – близько півтисячі бійців. Але читати лікарі дозволяють не всім пацієнтам: багато хлопців контужені, і перенапружувати зір для них шкідливо. Але ті, кому книги не протипоказані, із задоволенням розташовуються на території госпіталю і, гріючись на сонечку, годинами читають.

Як нам вдалося з’ясувати, особливою популярністю у бійців користуються вірші Ліни Костенко, томики Єсеніна, Гоголя і Чехова, а також європейська класика. Як гарячі пиріжки розлітаються детективи і пригодницькі твори, але часто хлопці сором’язливо знімають з полиць літературу для підлітків, і чоловічі журнали.

Бібліотека. Волонтери принесли в госпіталь 5000 книг. Фото: О. Расенко

А ось російську літературу “Про ментів і військових” бійці, що пройшли справжнє пекло, відмовляються читати навідріз. “Часто люди приносять щось зовсім непридатне. Тому, перш ніж передати книги солдатам, ми їх “фільтруємо”. Старі і пошарпані книги для хворих становлять небезпеку – адже на папері може бути грибок і бактерії. Таку літературу солдатам не дають. Також, оскільки у хлопців не повинно бути додаткового стресу від літератури, ми намагаємося не давати їм “депресивних” книг з історіями про війну. Хоча от історію про Олександра Македонського я викладу на полицю”, – говорить “Сегодня” Інна Ткачова, волонтер госпіталю.

ХОЧУТЬ ВЧИТИСЯ. За її словами, є серед пацієнтів госпіталю і ті, хто шукають спецлітературу: наприклад, не один день, на замовлення одного з бійців, Інна шукала “Тактику гібридного бою”. Тепер волонтери намагаються знайти для солдат викладачів іноземних мов: багато поранених хочуть вивчати англійську, німецьку, іспанську і навіть фарсі.

Привал. Солдати з задоволенням читають класику, а деякі хочуть вивчати іноземні мови. Фото: О. Расенко

НА ФРОНТ. “Серед найдорожчих подарунків для бібліотеки – дві книги арамейською мовою “Zohar” (ці книги вважаються найвідомішим спадщиною каббалістичної літератури – Авт.). Ніхто з солдатів прочитати ці книги не може, але вважається, що самі букви цього древнього алфавіту можуть зцілювати: для цього потрібно хоча б п’ять хвилин в них вдивлятися (каббалісти говорять, що навіть знаходження такої книги в будинку дає духовну силу і захист – Авт. ). Час від часу ми передаємо ці видання в палати до тяжко хворих”, – каже Тетяна Коршунова, завідувачка бібліотекою.

За поверненням книг в бібліотеку ніхто не стежить, в декілька паперових ящиків з уже прочитаної літературою щотижня відвозять в зону АТО. Найбільше читаюь на фронті, за словами волонтерів, бійці 12-й батальйону територіальної оборони в Луганській області.

Джерело: Сегодня.ua