У київському метро встановили тактильні карти, придатні для людей з порушенням зору

11 Вересня 2014 14:29
Укрінформ

Укрінформ

У київському метро встановили тактильні карти, які повністю відповідають принципам універсального дизайну. Вони однаково зручні як для людей з порушенням зору, так і для інших. Якщо ми хочемо в Європу, маємо зробити Україну доступною для своїх громадян. У першу чергу, це стосується маломобільних груп населення, яких в Україні приблизно 50%. Про покращення доступності говорили учасники прес-конференції на тему «Європейський вимір доступності України для людей з інвалідністю».

«В Україні пристосування приміщень для інвалідів часто обмежується тільки встановленням пандусів, при чому вони не завжди відповідають цим нормам. Цього не достатньо», – наголошує Юлія Сачук, керівниця проекту «Інформаційна доступність для людей з вадами зору». Людині з порушеннями зору важко зорієнтуватися у громадському транспорті, адже кожна зупинка озвучується тільки в метро. Мова про озвучення номеру громадського транспорту, який підходить до зупинки, навіть не йдеться. Часто виникають проблеми з інформаційною доступністю. Вона стосується не тільки різноманітних сайтів, а й, скажімо, стендів житлово-комунальних господарств. Ще одна складність – надмірна кількість машин, що припарковані на тротуарах. «Попри те, що транспорт має залишати, як мінімум, 2 метри для пішоходів. Звісна річ, ці правила порушуються. Біля будинку уряду весь тротуар зайнятий машинами», – розповідає Геннадій Євсєв’єв, керівник проекту «Інформаційна доступність для людей з вадами зору».

Проте певні позитивні зрушення вже є. У вестибюлях метрополітену на 6 центральних станціях повісили тактильні карти, які повністю відповідають принципам універсального дизайну, тобто є зручними й зрозумілими для кожної людини. Олена Москаленко, представниця КП Київський метрополітен, наголошує, що якщо карти отримають схвальні відгуки від пасажирів, їх з часом встановлять і на інших станціях.

«Завдяки картам люди з вадами зору можуть уявити схему метрополітену повністю, самостійно вирішувати, яким чином їй дістатись того чи іншого пункту призначення», – зауважує Анна Серпутько, експерт Асоціації тифлопедагогів України.

Зважаючи на складну ситуацію в країні, Михайло Новосецький, представник Українського товариства сліпих, наголосив, що громадські організації заохочують владу зараз виконувати не дороговартісні проекти, а вирішувати проблеми адміністративного регулювання. Наприклад, збільшити відповідальність за недотримання стандартів/ Фото надані агентством “Укрінформ”.