У Софії Київській відкрилась виставка з музейних та приватних колекцій

26 Вересня 2014 10:00

ridna.ua

ridna.ua

З 24 вересня до 31 жовтня 2014 року у залах «Хлібні» Національного заповідника «Софія Київська» працює виставка з музейних та приватних колекцій «ЗБЕРЕЖЕНЕ СОНЦЕ. Український наїв ХХ ст. Майстри». Про це повідомили у прес-службі заповідника.
ЗБЕРЕЖЕНЕ СОНЦЕ – перша виставка проекту УКРАЇНСЬКИЙ НАЇВ ХХ СТ., на якій представлена творчість найвідоміших непрофесійних художників – Панаса Ярмоленка, Марії Примаченко, Катерини Білокур, Григорія Ксьонза, полтавських кустарів, Івана Лисенка, Ганни Готвянської, Георгія Малявіна, Марії Нелеп та багатьох інших. Творчість цих мистців припала на жорсткі 1920-ті, голодні, колективізаційні 1930-ті, воєнні 1940-ві (та й інші не були легкими для українців), але і в найбезнадійніші десятиліття вони створювали яскраві фантастичні твори, в яких багато сонця, щирості, високої і гордої радості духу. Про них можемо сказати, як Луї Арагон про Матісса, що вони зберегли сонце для молоді у темні часи.
«Збережене сонце» – одне із пояснень того, чому в майстернях професійних мистців так часто зустрічаються наївна картина, ікона, скульптура чи витинанка. Інші пояснення – у словах сучасних українських художників, яких ми запросили до проекту. Тих, що працюють у глобальному контексті, подорожують світом, виставляються в Європі, Америці, Японії і, разом з тим, чар наїву має до їхніх сердець «найкоротшу дорогу» (Арсен Савадов). Ми хотіли через їхній світ, їхнє розуміння побачити наївне мистецтво і зрозуміти все про збережене і для них сонце.
Мистецтвознавці Дженіфер Кан (Техас, США) та Наталія Маценко (Київ) підготували не мистецтвознавчі, «художні історії» від мистців: Олег Тістол говорить про Панаса Ярмоленка, Арсен Савадов – про Марію Примаченко, Микола Шток – про Григорія Ксьонза, Петро Гончар – про Марію Нелеп, Микола Маценко – про Івана Лисенка, Олександр Ройтбурд – про Георгія Малявіна, інших одеських наївних художників, Євген Лещенко – про батька Олександра Лещенка, Наталка Гусар та Анатолій Криволап – про Катерину Білокур.
На виставці представлені експонати з колекцій: Національного Музею українського народного декоративного мистецтва (Київ), НЦНК «Музею Івана Гончара» (Київ), Яготинської картинної галереї та Меморіального музею-садиби Катерини Білокур (Богданівка), ІАПМ «Київська фортеця» (Київ), а також із приватних збірок: Артура Уманського (Київ), Олександра Трофимчука (Київ), Моргана Вільямса (Київ- Вашингтон), Олександра Панченка (Київ), Лідії Лихач (Київ), Олександра Ройтбурда (Київ), Євгена Лещенка (Кривий Ріг).