Українську нерухомість поставили на останнє місце в світовому рейтингу

28 Вересня 2014 15:00

business-tv.com.ua

business-tv.com.ua

Житлова нерухомість України втратила за рік третину вартості і зайняла останнє місце рейтингу інвестиційної привабливості порталу Global Property Guide (GPG), який складений за результатами дослідження ринків 44 країн світу, повідомляють “Вести”
У світовому масштабі продовжує вражати Дубаї, де за рік житло подорожчало на третину (33,26%), а найкращий результат у Європі – у Таллінна (Естонія), де ціна квадратних метрів зросла на 16,72%. Будинки та квартири стали дорожче також в Ірландії (11,97%), Великобританії (9,68%) і Туреччині (7,24%).
В трійку найгірших ринків нерухомості з точки зору інвестицій увійшли Україна, Греція і Росія.
Нерухомість в РФ з середини 2013-го подешевшала на 5,96%. Зниження цін почалося у першому кварталі минулого року (- 0,32% порівняно з відповідним періодом попереднього), і набирало обертів, досягаючи (поквартально) – 2,09%, 3,64% і 5,86% відповідно. У січні-березні 2014-го падіння трохи загальмувалося (-5,15%), а зараз знову прискорилося.
Ціни на нерухомість Греції також продовжують знижуватися, але вже повільніше, ніж роком раніше: падіння склало 6,51% за рік проти 11,43%.
Останнє місце України, як пишуть автори рейтингу, виявилося несподіваним«. Тим не менш, ціни на житло (у доларах) впали в Києві за рік на 24,37%, а на новобудови ще сильніше – на 28,56%, тоді як в минулому році вони демонстрували привабливе зростання 5,88%, а в 2012 – навіть 14,95%.
Втім, фахівці не виключають, що до кінця року інтерес іноземних інвесторів може проявитися. «Всі розуміють, що війна закінчиться, і знову почнеться зростання цін. Квартири в зоні АТО зараз подешевшали в рази, в інших регіонах на 30-40%. Для ризикового інвестора – відмінне поле», – сказав керуючий партнер компанії Hayat Estate В’ячеслав Фоменко.
Поки ж, за спостереженнями ріелторів, нерухомість в зоні АТО скуповують тільки вітчизняні спекулянти.
А ось наші співгромадяни вважають хорошою ідеєю для інвестицій зарубіжні квадратні метри. «П’ятірка улюблених країн виглядає так: Болгарія, Іспанія, Чорногорія, Туреччина і Німеччина. Купують найчастіше в якості «літньої» резиденції або для дітей-студентів. До прикладу, в минулому місяці закрили операцію: котедж на грецькому острові, 50 метрів до лінії моря, за 37 тисяч євро», – навівприклад Хоменко.