В Києві за ціну двокімнатної квартири можна купити будинок площею 100 квадратних метрів

15 Вересня 2014 11:04
dt.ua

dt.ua

Економічні негаразди вкупі з триваючим на Сході країни збройним протистоянням призвели до майже повсюдного зниження цін на нерухомість. На думку багатьох фахівців, зараз ринок або вже лежить на своєму ціновому дні, або підвішений десь зовсім поряд з таким. І якщо у когось є і бажання купити своє житло, і необхідна для цього сума, то більш вдалого (з точки зору цін) часу може вже й не статися.
У важкі часи, коли необхідність економити стоїть як ніколи гостро, є сенс подумати про те, щоб купити не квартиру в столиці, а приватний будинок у її околицях. Ми поговорили з експертами про плюси і мінуси такого придбання.
НЕ В тренді, АБО ІНТЕРЕС До будинків ПАДАЄ
Кілька років тому намітилася чітка тенденція: все більше киян в якості основного місця проживання купувати не квартири в столиці, а заміські будинки. Здавалося, ці переваги будуть тільки наростати. Але, як каже директор ріелторської компанії «Золоті ворота» Олексій Холмецкий, сьогодні спостерігається швидше зворотна ситуація: інтерес до заміських будинків помітно знизився. По-перше, тому, що за містом інфраструктура зазвичай дуже слабка, особливо з точки зору розбещеного міського жителя. Навіть серед котеджних містечок, які обіцяли мало не рай на землі, багато хто так і залишилися необлаштованими. Що стосується маленьких населених пунктів, то далеко не в кожну сільську школу або садок хочеться віддати свою дитину (та ще й не в кожному селі вони є). Не кожен сільський магазин радує асортиментом і не кожного порадує можливість з усіма болячками звертатися до місцевого фельдшера – єдиному «доктору» на всі руки. Виходить, у багатьох випадках заміський будинок перетворюється на місце для сну і відпочинку на свіжому повітрі, а з усіма важливими проблемами потрібно їхати в місто.
У місто доведеться їздити і для того, щоб заробляти – в селі у нас в цьому сенсі робити нічого. А значить, людям доведеться оцінити по достоїнству принади їзди в приміських автобусах. А оцінювати, швидше за все, доведеться навіть власникам власного авто, враховуючи нинішню дорожнечу бензину (наприклад, якщо ви живете в 30 км від меж міста і кілометрах в 50 від свого офісу, на бензин може йти до 100 грн в день).
Ці та інші міркування призводять до того, що заміські будинки, за словами Холмецкого, продаються зараз дуже важко. Причому навіть у тому випадку, коли нещодавно побудований будинок пропонують дешевше собівартості.
ПРИВАТНИЙ БУДИНОК обходиться дешевше СТОЛИЧНОЇ КВАРТИРИ
За словами провідного спеціаліста canada goose outlet департаменту маркетингу компанії SV Development Сергія Костецького, сучасний котедж повинен мати площу хоча б близько 150 кв. м. При цьому вартість квадратного метра в такому будинку повинна складати не менше $ 900-1000 (якщо мова йде не про старих будинках, а про будівлі не більше ніж десятирічної давності споруди). І це за умови, що при будівництві використовувалися не якісь елітні, а просто досить якісні матеріали. Якщо будинок пропонують за ціною нижче цієї, то варто задуматися. Або це той випадок, коли власнику терміново потрібні гроші і він згоден продавати навіть собі в збиток. Або при будівництві цього будинку на чомусь сильно заощадили, наприклад, на якості якихось матеріалів або робіт (це, в свою чергу, може призвести в майбутньому до проблем: дах з тоншого металу продірявиться canada goose jacket швидше, більш дешева зовнішня обробка осиплеться раніше строку та інше). Або будинок продається в недоведення до житлового стану: наприклад, не зроблена внутрішня обробка.
У підсумку, маючи на руках $ 150 тис., можна купити в околицях Києва хороший сучасний котедж площею 150-170 кв. м з ділянкою в п’ять-вісім соток при ньому. А що можна купити за ці гроші в самій столиці? Наприклад, трикімнатну квартиру в новому будинку (2011-2013 року побудови) площею в 100-120 кв. м в районі недалеко від метро (але часто – без обробки або з такою, яка вимагає «доведення»). За цю ж суму можна canadian goose купити чотирикімнатну квартиру площею в 130 кв. м в хорошому стані в будинку, побудованому років 10 тому, але вже в декількох кілометрах від метро. Квартири ж площею більше 150 кв. м стоять вже куди більше $ 160 тис. Втім, враховуючи те, що зараз власники житла торгуються охочіше, є шанс збити ціну і до $ 150 тис., і навіть нижче.
У середньому ж, за даними SV Development, canada goose sale ціна квадратного метра за реальними угодами (з урахуванням усіх знижок) становить по Києву $ 1288. Порівнянної з ціною «квадрата» в сучасному котеджі вона стає тільки на околицях: наприклад, у Дарницькому районі – $ 1022, у Деснянському – $ 1063.
І врахуйте, що до міського «квадрату» земельна ділянка не додається. А своя земля – ​​це ще й господарські будівлі на зразок сараю або лазні.
Інша справа, що далеко не у всіх є canada goose горезвісні $ 150 тис., так само як і далеко не кожному для життя потрібні саме півтори сотні квадратних метрів – більшість з нас якось пристосувалися жити і на набагато менших площах.
ЩО МОЖНА КУПИТИ ЗАМІСТЬ «ДВУШКИ»
Скоротимо наші апетити рівно в два рази – до $ 75 тис. За ці гроші в столиці можна придбати непогану двокімнатну квартиру площею близько 50 кв. м.
А чим нас порадують передмістя? Природно, в першу чергу цікавлять варіанти з усіма міськими зручностями в будинку.
Першим в очі кинувся двоповерховий будинок з мансардою загальною площею в 130 кв. м в Гостомелі (15 км від Києва). Через це селище маршрутки до столиці йдуть потоком – за 10-15 хвилин (якщо не трапиться пробок) можна дістатися до ст. метро «Академмістечко». Будинок споруджений з ringomedia.ca газоблоків, плюс подвійні склопакети і додаткове утеплення. Своя свердловина, дві каналізації. До всього цього – ділянка в 6 соток з фруктовими деревами, поруч ліс і озеро. До речі, озеро в Гостомелі позаторік розчистили, а в минулому зробили симпатичний пляж з відмінною інфраструктурою – кабінки, лежанки, грибочки, туалет, душ, спортивний куточок. З мінусів – будинок виглядає досить непоказним і аж надто простацьким. Але і просять за нього всього $ 54 тис.
На другій хвилині перегляду відшукався непоганий будинок в saugeenexpo.ca Ірпіні за $ 65 тис. Традиційний для наших місць цегла, 100 кв. м загальної площі, 4 кімнати, всі зручності, ділянка 4 сотки. Поруч – зупинка маршруток на Київ, школа, продуктові магазини, стадіон. Ірпінь – зелений селище з добре розвиненою інфраструктурою і зручною транспортною зв’язком зі столицею. Крім маршруток (15 хвилин до «Академмістечка»), місцеві жителі щосили користуються електричками.
Подібних пропозицій досить багато: будинок в Ясногородці (30 км від Києва) площею в 75 кв. м за $ 60 тис.; у Василькові (37 км від Києва) площею в 140 кв. м плюс 17 соток, поруч ліс – теж за $ 60 тис. Пропозиції є, але вибір насправді не надто великий. Може бути й таке, що у вподобаному місці влаштовує вас будинок за зручну ціну ви не знайдете.
ЗОВ СВОБОДИ
Величезний плюс переїзду в сільську місцевість – куди більша, ніж у місті ступінь свободи і незалежності від роботи комунальних служб. Величезний мінус – куди більше особистої відповідальності, бо не буде на кого нарікати, якщо в будинку холодно, немає води або засмітилися труби.
ЕНЕРГІЯ. За вже згадані $ 75 тис. можна знайти хай не престижний і не надто сучасний, але непоганий будинок площею не менше 100 кв. м плюс ділянку в кілька соток в гарному місці. Причому витратите ви не всю суму – залишиться ще приблизно $ 15 тис. За цю суму можна купити і встановити твердопаливний котел (на додаток до наявного газового), кілька економних електричних конвекторів в кімнати, невеликий вітроелектрогенератор і про всяк випадок – аварійний бензиновий генератор. Тепер можна опалювати будинок, оптимально комбінуючи джерела енергії – газ, електрику і дрова (паливні брикети). Крім того, це суттєва економія на оплаті електроенергії. І ніякої залежності, наприклад, від планових відключень гарячої води влітку.
ЗЕМЛЯ. Свою ділянку – нехай навіть невеликий – значно підвищує якість життя в порівнянні з ув’язненням у багатоповерхівці. Навіть якщо ви будете використовувати цю землю просто як місце для спокійного відпочинку. Тим більше практика показує, що навіть ті люди, які виступають принципово проти будь-яких сільгоспробіт у своєму виконанні, з часом все одно починають щось вирощувати. У підсумку свої сотки зможуть стати джерелом екологічно чистих, смачних і здорових продуктів.