Військкомати запрошують киян вступати в роти добровольців для оборони міста

15 Вересня 2014 13:56

ru.golos.ua

ru.golos.ua

В останні дні в київських під’їздах стали зустрічатися незвичайні оголошення: військкомати запрошують киян вступати в роти добровольців для територіальної оборони районів міста. “Після формування підрозділів буде організована загальновійськова підготовка особового складу підрозділів в зручний для добровольців час. В ході підготовки дозволено використовувати приватну зареєстровану стрілецьку зброю”, – йдеться в оголошеннях, що красуються на дверях під’їздів будинків на Троєщині.

В військкоматах кажуть: загони формують на випадок, якщо ворог дійде до Києва. “Якщо в Києві оголосять військові дії, людей, зарахованих до загороди цивільної оборони, піднімуть по тривозі, озброять і розподілять для охорони стратегічних об’єктів району”, – розповіли нам в Деснянському військкоматі. Охороняти хлопці будуть метро, мости, Київську дамбу, ТЕЦ, ГЕС та інші важливі об’єкти.

БЕРУТЬ УСІХ. Всього планується сформувати 10 рот, по 100 осіб у кожній. Підкорятися вони будуть Збройним силам України, і кожен доброволець, який записаний у роті, вважатиметься солдатом. “Щоб потрапити в таку роту, потрібно буде звернутися до військкомату за місцем проживання та пройти медкомісію, після чого ви будете зараховані в загони цивільної оборони. Також проводитимуться навчальні збори з виїздами на полігони: там добровольців навчать навичкам ведення бою, стрільбі, тактиці охорони стратегічних об’єктів, надання першої медичної допомоги. Підготовка займе близько двох тижнів. На час навчання за добровольцями буде збережено робоче місце і зарплата”, – розповіли нам в Деснянському військкоматі. І відразу ж запросили записатися в загін – адже, як виявилося, дівчат теж беруть. “У нас вже є 50 добровольців. З них 20 – жінки, від 30 до 40 років. Їх, нарівні з чоловіками, вчитимуть битися і стріляти”, – розповіли в військкоматі Голосіївського району. Правда, приймають в добровольці лише киян від 18 до 60 років.

БАТАЛЬЙОНИ САМООБОРОНИ. Подібні загони за власною ініціативою сформували і колишні “самооборонівці” районів. “У нас – 90-й батальйон територіальної оборони Подільського району. У ньому більше 100 добровольців. Раніше ми патрулювали райони ночами і чергували на блокпостах. Але через агресію, яка рухається на нас з боку Росії, вирішили організувати власний збройний батальйон. Все абсолютно легально: ми всі разом прийшли до військкомату і на окремому аркуші переписали дані всіх, хто перебуває у нашому батальйоні”, – розповів нам киянин Максим Мельников. За його словами, зараз батальйон проходить військову підготовку. “Ми за свої гроші запрошуємо інструкторів з рукопашного бою, стрільбі, тактиці ведення бою. Тренуємося у вільний від роботи час”, – каже він.

“Київ здатний дати гідну відсіч”

За словами заступника мера-секретаря Київради Олексія Рєзнікова, ідея створення підрозділів територіальної оборони районів базується на корінний прив’язці добровольців. “Перший удар на себе прийматимуть, звичайно ж, городяни. Абсолютно логічно, що сильною зброєю в такому протистоянні, проти більш технічно оснащеного ворога, є дух і воля. Кияни, захищаючи Київ, матимуть таку волю – адже за спинами будуть їхні дружини, діти, матері та батьки. Київ – велике місто, в ньому достатньо людей з гарною військовою підготовкою, і вони зможуть дати гідну відсіч ворогу. Головне – забезпечити організацію та координацію таких підрозділів, щоб загони знали один одного, могли об’єднуватися в воєнізовані команди, і потім, можливо, стати основою для партизанського руху”, – розповів Резніков. Він також зізнався, що і сам тренується на полігоні разом з друзями: вони вчаться стрільбі і тактиці ведення бою.

Джерело: Сегодня.ua